Tornion järjestelykeskuksesta saatetaan ottaa mallia Kreikkaan, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut laskussa noin viikon, sisäministeriö tiedottaa.

Suunta on niin selkeästi laskeva, että sisäministeriö on päivittänyt arviotaan tänä vuonna saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä. Uusi arvio vuoden loppuun mennessä saapuvien turvapaikanhakijoiden määräksi on 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa. Aiempi ennuste oli 50 000.

Ministeriö muistuttaa, että tilanne voi vielä muuttua. Määrään vaikuttaa muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanottotilanne muualla Euroopassa.

Ministeriön mukaan Suomen määrätietoiset toimenpiteet maahanmuuton hallitsemiseksi ovat tehonneet. Turvapaikanhakijoita on tullut viimeisen viikon aikana 1 636, kun syyskuussa viikkokohtaiset määrät vaihtelivat 3 000 hakijan molemmin puolin.

– Tornion järjestelykeskuksessa rekisteröidään tällä hetkellä vuorokauden sisällä kaikki sitä kautta Suomeen tulevat turvapaikanhakijat. Tieto pakollisesta rekisteröitymisestä Torniossa lienee saavuttanut myös turvapaikanhakijat hyvin, sisäministeri Petteri Orpo, kok., arvioi sisäministeriön tiedotteessa.

– Viime päivinä poliisi on tehnyt järjestelykeskuksessa myös turvapaikkapuhutteluja, mikä nopeuttaa hakemusten käsittelyä. Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontex on tulossa torstaina tutustumaan Tornion järjestelykeskuksen toimintaan, koska siitä saattaa olla malliksi esimerkiksi Kreikkaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*