Sote-investointeja rajoittavaa lakia jatketaan vuoden 2019 loppuun. Kuvassa Eksoten K-sairaalan remontti. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suitsii kuntien intoa rakennuttaa sote-kiinteistöjä, kuten vanhusten palvelutaloja sekä terveyskeskuksia ja niiden vuodeosastoja, yksityisillä terveyspalveluyrityksillä.

Ministeriö on lähettänyt aluehallintovirastoille kirjelmän, jolla se haluaa selventää kuntien päättäjille pelisääntöjä ennen sote-uudistuksen toteutumista vuonna 2020. Kuntien pitää kirjelmän mukaan muun muassa olla tarkka sopimusten irtisanomisehdoista.

– Olemme yllättyneet, miten kekseliäitä kunnat ja kuntayhtymät ovat olleet. Kunnissa on nyt kova hinku rakennuttaa nopeasti muun muassa vanhusten palvelutaloja yksityisillä terveyspalveluyrityksillä, STM:n erityisasiantuntija Anne Arvonen sanoo.

Samalla väliaikaista sote-investointien rajoituslakia on päätetty jatkaa vuodella 1.1.2020 saakka.

Erityislain mukaan kuntien ja kuntayhtyminen sosiaali- ja terveyspalvelujen laajoja pitkäaikaisia sopimuksia ja suuria investointeja rajoitetaan. Ne ovat mahdollisia vain ministeriön luvalla ja hakemuksesta.

– Pelkäämme, että kunnat tekevät turhia sopimuksia terveyspalveluyritysten kanssa. Tehdään investointeja, jotka sitovat ja rasittavat tulevien maakuntien taloutta. Valtion piikki ei ole pitkä vaan investoinneissa pitäisi ajatella koko maakunnan, ei vain kunnan etua, Arvonen lisää.

– Pahin skenaario on, että koko uusi rakennus jää käyttämättä, mutta sen laskut lankeavat maakunnan maksettavaksi. Tällainen pelko ei ole kuitenkaan suurissa kaupungeissa.

Ministeriö on tähän mennessä torpannut kymmenen kuntien tai kuntayhtyminen investointihakemusta. Laista päätettiin vuosi sitten.

Hakemuksissa on ollut puutteita tai 50 prosentin raja kunnan tai kuntayhtymän menoista on ulkoistussopimuksella ylitetty.

– En vastusta uudistusta, mutta jälkeenpäin ajatellen olisin kirjoittanut tiukemman erityislain. Muun muassa ulkoistussopimusten irtisanomisehto olisi pitänyt kirjoittaa lakiin vielä tarkemmin, sanoo hallitusneuvos Pekka Järvinen STM:stä.

Järvisen mukaan yksityiset terveyspalveluyritykset haalivat nyt markkinaosuuksia kuntakentässä.

– Kaikissa tapauksissa se ei ole tulevan maakunnan etu, hän sanoo.

TEKSTI: TAPIO MAINIO

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä