Kuntaliitto auttaa aluevaaleissa valittavia valtuutettuja alkuun tehtävässään hyvinvointialueiden päätöksenteossa, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

-Olemme auttaneet tekemään hallintosääntöä uusille hyvinvointialueille, avustamme siinä, miten kiinteistösiirrot ja rahoituslaskelmat onnistuvat, ja vielä siinä vaiheessa, kun siellä on toimintaa, autamme tekemään yhdyspintoja prosesseihin, että ihmiset saisivat katkeamattomasti helposti palveluita, Karhunen sanoi Kuntatalolla aluevaalien tulosillassa.

Hyvinvointialuevaltuustot aloittavat maaliskuussa, mutta sote-asioiden järjestämisvastuu ja päätösvalta vuoden loppuun asti on kuntasektorilla. Edessä on yhteistyötä, jonka Karhunen uskoo muodostuvan jouhevaksi.

-Se mikä helpottaa yhteistyötä, on se, että veikkaan että jopa pääosa hyvinvointialueiden valtuutetuista on myös kunnanvaltuutettuja ja myös henkilökunta joka siirtyy hyvinvointialueelle, on tuttua porukkaa joka on tähän astikin palvelut hoitanut.

-Se askarruttaa, tietävätkö kaikki valtuutetut oikeasti, mihin ovat joutumassa. Helppo homma siellä valtuustossa ei ole.

Uudistus sai valmisteluvaiheessa kuntasektorilta sekä kannatusta että kritiikkiä. Nyt, kun lainsäädäntö on hyväksytty ja vaalit pian käyty, kaikkien velvollisuus on tehdä uuden hallinnon startista niin hyvä kuin suinkin, Karhunen sanoo.

-Olen sanonut, että koska toimeenpano on kuntien vastuulla ja kunnat pystyvät ihmeisiin, niin tiedän, että tämä saadaan kuntoon.

Kuva: Sonja Eloranta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*