Uusi valinnanvapauslaki on välttämätön, uskovat maakuntajohtajat.
Kuva: Ville Miettinen

Sote-uudistusta ja siihen liittyvää uutta valinnanvapauslakia ei pidä hylätä, sanovat muutosjohtajat.

– Jos nyt ei tehdä mitään, seuraavan hallituskauden aikana tapahtuu kaaos. Silloin hukkaamme aikaa ja rahaa kuluu enemmän, eivätkä ihmisten palvelut parane, Uudenmaan sote-muutosjohtaja Timo Aronkytö sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki keikutti keskiviikkona 28. helmikuuta hallituksen paattia ilmoittamalla, että sote- ja maakuntauudistuksesta pitäisi luopua.

Lepomäki arvioi, ettei uudistuksella saavuteta toivottuja hyötyjä.

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Kari Hakari vastasi kritiikkin perjantaina blogissaan:

– Entä jos käykin toisin? Entä jos uhat jäävät toteutumatta?

Timo Aronkytö on Hakarin kanssa samoilla linjoilla.

– Jos nyt ei tehdä mitään, niin voin kertoa että rahaa tulee menemään 3 miljardia enemmän. Siinä mielessä Lepomäki on kyllä 180 astetta väärässä, Aronkytö sanoo.

– Valinnanvapaus on ilmiö, joka tulee tänne ihmisten tahdosta joka tapauksessa. Vaikka päänsä tunkisi kuinka pensaaseen, valinnanvapautta ei voi välttää.

Sote-uudistus ilman valinnanvapauslakia?

Kiperimpiä kohtia sote-uudistuksessa on ollut uusi valinnanvapauslaki, joka on jo kerran törmännyt perustuslakivaliokuntaan ja herättänyt kysymyksiä myös yhteensopivuudesta EU:n kilpailusäädösten kanssa.

Käytännössä valinnanvapaus on saatu toteutumaan monilla alueilla jo ennen lainsäädännön syntymistä. Valinnanvapauden kokeiluissa on onnistuttu esimerkiksi Tampereella, jossa on kokeiltu muun muassa palveluseteliä ja henkilökohtaista budjettia.

Voisiko sote-uudistuksen toteuttaa ilman uutta, vaikeaksi osoittautunutta valinnanvapauslakia?

– Nykylainsäädännön piirissäkin pystytään ottamaan jo monta askelta valinnanvapauden suuntaan, Kanta-Hämeen sote-muutosjohtaja Jukka Lindberg sanoo.

– Valinnanvapaus erikoissairaanhoidon osalta toteutuu jo nyt ja kunnan sisällä voi valita terveysaseman. Jos tuottaisimme terveytyspalvelut monituottajamallilla, kuntalaisille tulisi lisää valinnanvaraa. Asiakassetelillä pystyttäisiin nykyisessä monituottajamallissa lisäämään asiakkaan valinnanvapautta.

Pelkät kokeilut eivät kuitenkaan riitä aidosti asiakaslähtöisen järjestelmän synnyttämiseen.

– Ilman valinnanvapauslakia kunnilta ja maakunnilta puuttuu poliittinen paine pistää toimeksi, Lindberg sanoo.

Myös Pirkanmaan liiton sote-projektijohtaja Jaakko Herralan mukaan uusi valinnanvapauslaki on välttämätön aidon valinnanvapauden toteutumiseksi.

– Pirkanmaan kokeilut ovat onnistuneet hyvin nykylainsäädännön puitteissa, mutta uusi laki on kaiken kattava ja takaa palveluita myös silloin, kun hoitotakuu ei toteudu.

Etelä-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Aija Tuimalan mukaan laki on saatava valinnanvapauden laajentamisen nopeuttamiseksi.

– On tarkoitus siirtyä ihan oikeasti asiakaslähtöiseen malliin, eikä vain puhua siitä, Tuimala sanoo.

Laki myös selkeyttäisi sekavaksi mennyttä kokonaisuutta asiakkaille.

– Me tarvitsisimme nyt yhden päätöksen, kiitos. Se olisi toive. Tämä jahnaus ei ole meidän etumme, vaan odotamme, että pääsisimme tekemään omassa maakunnassa toimivaa, järkevää mallia.

Uudistusta ei voi pysäyttää

Tuimalan mukaan Eksoten johto jatkaisi mielellään nykyisellä mallilla. Eksote on saatu kahdeksassa vuodessa toimimaan. THL:n mukaan Etelä-Karjalan sote-menot ovat maan pienimmät ja 16 prosenttia koko maan keskiarvon alapuolella.

Uuteen malliin siirtyminen aiheuttaa Eksotessa hallinnollista hukkatyötä, kun järjestelmä on jaettava tuottajalle ja järjestäjälle.

– Mutta se on hinta, joka on maksettava siitä että nykyistä järjestelmää veivataan uuteen suuntaan, Tuimala sanoo.

Taulukko: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Sosiaali- ja terveysmenoissa on kuntien välillä tuhansien eurojen erot.

Uudenmaan Timo Aronkytö ei usko, että sote-uudistusta voi enää pysäyttää. Kritiikki kuuluu muutokseen ja todennäköisesti vain lisääntyy uudistuksen edetessä.

– Muutosvastarinta ja omien etujen ajaminen ovat kaikkien muutosten ytimessä. Tämä aiheuttaa valmistelussamme sen, että olemme entistä määrätietoisempia, Aronkytö sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ja jos pelastuslaitoksilta kysytään, niin tarvitaan lisää paloasemia. Poliisi tarvitsee lisää resursseja. Jääkiekkoihmiset uusia jäähalleja. Olisi huolestuttavaa, jos sote-muutosjohtajat eivät näkisi uudistusta tärkeänä. Tee työtä, jolla on merkitys 😉

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä