Naisvaikuttajafoorumin panelisteista jokainen antoi lupauksen kehua naisia joka päivä. (Kuva: Mattias Lindroth)

– Hämmentävää, että sotea pidetään pehmopolitiikkana, jonka voi jättää naisille, sanoi Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Raassina, kok., Kuntien naisvaikuttajafoorumissa torstaina.

– Sote on kovaa politiikkaa, jossa liikkuu yhteiskunnan kovimmat rahat julkisella sektorilla, Raassina muistutti.

Raassina toivoi naisilta enemmän tietoisuutta osaamisestaan ja toisaalta miehiltä enemmän kiinnostusta sotessa olevaan rahaan.

Foorumin paneelikeskustelussa helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen, kok., nosti saman asennekysymyksen esiin: päätöksenteossa usein lähtökohtaisesti ajatellaan, että on naisille kuuluvia pehmeitä toimialoja ja miehille kuuluvia kovia toimialoja. Sote kuuluu näistä edelliseen.

– Meidän pitää muuttaa ajattelutapaa, että sote olisi jollain tapaa pehmeä, Helsingissä kuitenkin puolet budjetista on sotea. Se näkyy arvostuksessa. Rahaa saa helpommin rakennushankkeisiin kuin esimerkiksi vanhustenhoitoon, sanoo toinen helsinkiläisvaltuutettu, Veronika Honkasalo, vas., Kunta.tv:n haastattelussa.

Sukupuolikiintiöt ovat hieman lievittäneet ongelmaa.

– Naiset ovat mukana teknisissä aloissa jotka eivät ole perinteisesti niin kiinnostaneet, ja toisaalta miehet joutuvat altistumaan sotelle, Pia Pakarinen sanoo.

Katso Sari Raassinan haastattelu Kunta.tv:stä:

 

Kiintiöt eivät yksin auta

 

Foorumissa pohdittiin myös, millaisia tasa-arvoteemoja tulevissa kuntavaaleissa tulisi nostaa esiin.

– Palkkatasa-arvo on suurin kysymys miesten ja naisten välillä. Siinä on epätoivoista tekemistä, arvioi Helsingin kaupunginvaltuutettu Pertti Arajärvi, sd.

– Ratkaisun saaminen olisi kunnalliselta kannalta merkittävää

Osa panelisteista oli sitä mieltä, että sukupuolikiintiöt takaavat päätöksenteon toteutumisen tai ainakin edistävät sitä merkittävästi, mutta eriäviäkin mielipiteitä löytyi.

Kristillisdemokraattien lahtelainen valtuutettu Sonja Falk muistutti, että kiintiöistä huolimatta ratkaisevaa on, miten puolueiden sisällä kuunnellaan naisia.

– Vaikka on kiintiöt käytössä, valta on miehillä kuitenkin. Se on pahentunut. Kiintiöt eivät yksin pelasta, Falk arvioi.

Vain perussuomalaisia edustanut helsinkiläinen varavaltuutettu Mari Rantanen ei nostanut vihreää kannattamisen merkiksi, kun panelisteilta kysyttiin, kannattavatko he sukupuolikiintiötä kuntavaalien ehdokasasetteluun.

– Ei kerta kaikkiaan ole naisia niin paljon, että voitaisiin asettaa kiintiö. Kaikki naiset pääsevät ehdolle jotka vain sopivat tehtävään, Rantanen sanoi.

Päätöksenteon onnistuneista tasa-arvoteoista helsinkiläinen valtuutettu Leo Stranius, vihr., nosti esiin sen, Helsingin kouluissa kokeillaan poikien ja tyttöjen yhteisiä liikuntatunteja.

Helsingin valtuuston keskiviikkona tekemä kansliapäällikön valinta kirvoitti monta puheenvuoroa niin panelisteilta kuin foorumin yleisöltä. Valinta puhutti myös Helsingin valtuustoa muun muassa tasa-arvon näkökulmasta.

– On tärkeää että se näkyy keskustelussa valtuustotasolla, Stranius muistutti tasa-arvoon viitaten.

 

Feministisen puolueen debyytti

 

Paneelikeskustelussa tehtiin eräänlaista historiaa, kun kesällä perustettu Feministinen puolue esiintyi tiettävästi ensimmäistä kertaa muiden puolueiden kanssa kanssa yhteisellä areenalla.

Feministisen puolueen osallistuminen kuntavaaleihin on vielä auki. Puoluerekisteriin pääsemisen edellyttämästä 5 000 kannattajakortista puuttuu toista tuhatta, kertoo Katriina Rosavaara, yksi puolueen kolmesta puheenjohtajasta.

Puolue piti Rosavaaran mukaan perustaa, että tasa-arvoasioita saadaan nopeammin eteenpäin.

– Meidän mielestä se ei ole ehtinyt sadassa vuodessa sinne, missä sen pitäisi olla.

Pia Pakarinen ja Veronika Honkasalo Kunta.tv:n haastattelussa:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä