Asiakassetelin rooli erikoissairaanhoidossa on herättänyt kiivasta keskustelua. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ehdottaa, että sote-uudistuksen valinnanvapauslakiluonnoksen asiakassetelipykälää perusteluineen selkeytettäisiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon, kesk., johdolla ennen valinnanvapauslain lausuntokierrosta. 

Sarkomaa ehdotti asiaa verkkosivuillaan tiistaina.

Sosiaali- ja terveysministeriössä tähdätään siihen, että lakiesitysluonnos lähtisi lausuntokierrokselle perjantaina.

Sarkomaa kertoo Kuntalehdelle, että vaikka esityksen tavoitteista ollaan hallituspuolueiden kesken yhtä mieltä, olisi hyvä vielä tarkistaa, että ison lakikokonaisuuden paljon huolta aiheuttaneet eräät momentit todella nähdään samalla tavalla.

– On todella huono juttu, kun on näin iso uudistus, että siellä on muutama momentti, josta tulkinnat näyttävät olevan erilaiset eduskuntaryhmillä. Minusta olisi hyvä, että vastuuministerin johdolla katsottaisiin se vielä kerran ja sitten hallituspuolueiden eduskuntaryhmät voisivat mennä yhdensuuntaisesti lausuntokierrokselle, että tulkinnasta ei käydä keskustelua koko lausuntokierrosta.

”Huolenaiheita maakunnan vaikutusmahdollisuuksista”

Asiakassetelin rooli on herättänyt runsaasti keskustelua jo ennen lausuntokierroksen alkua.

Saarikon jo julistettua ”sote-sovun” löytyneen aiemmin lokakuussa pykäläluonnosten käsittely eduskuntaryhmissä viivästyi viikolla kokoomuksen ja keskustan erilaisista asiakasseteliin liittyvistä näkemyksistä johtuen. Lopulta kokoomus hyväksyi valinnanvapauslakiesityksen luonnoksen ryhmässään ja keskusta ilmoitti hyväksyvänsä sen lausuntokierrokselle.

Sarkomaa kirjoittaa verkkosivuillaan: ”Asiakassetelipykälissä on oltava sopivassa suhteessa joustoa mutta myös velvoittavuutta, jotta uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseen saadaan riittävät välineet. Säädöksien on edistettävä laadukasta päivystyksen ja koko erikoissairaanhoidon kustannusvaikuttavaa toimintaa sekä maakunnan vahvaa järjestämisvastuuta.”

– Asiakassetelistä on tullut huolenaiheita liittyen siihen, millä tavalla maakunta voi vaikuttaa ja miten asiakasseteli pitää erikoissairaanhoidossa käyttöön, Sarkomaa sanoo Kuntalehdelle.

– Olisi ihan hyvä että se katsottaisiin ei siinä montaa hetkeä mene. Jos tavoitteet eivät ole riittävän selkeät niin vastuuministeri Saarikon johdolla se katsottaisiin.

Saarikko: Odotetaan lausujien arviot

Annika Saarikko viestitti tiistai-iltana Kuntalehdelle, että koska eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet valinnanvapauden lakiluonnoksen ja se on lähdössä pian lausunnolle, on parempi odottaa rahassa lausunnon antajilta tulevat arviot.

– Uskon, että kommentit antavat hyvän käsityksen siitä, miten esimerkiksi mainitun asiakassetelikohdan kanssa olisi hyvä edetä. Joka tapauksessa asiakasseteli tulee olemaan valinnanvapauden käytännön toteutuksen yksi työkalu, Saarikko totesi.

– Pidän samoin tärkeänä ja välttämättömänä, että erityisesti erikoissairaanhoidon osalta maakunnalla on riittävästi liikkumavaraa soveltaa lakia ja varmistaa muun muassa päivystyspalvelut. Hyvä, että Sarkomaa ajattelee nyt samoin, Saarikko totesi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*