Kuva: Ville Miettinen
Vantaa on tarjonnut nuorille maksutonta ehkäisyä vuodesta 2013 asti.

Entistä useampi kunta tarjoaa alueensa nuorille maksuttoman ehkäisyn. Maanantaina 12. marraskuuta joukko kasvoi, kun Hämeenlinna, Turku ja Kangasala päättivät alkaa tarjota maksutonta pitkäkestoista ehkäisyä nuorille.

Hämeenlinna tarjoaa jatkossa ehkäisyn alle 21-vuotiaille kuntalaisille. Kangasalan ja Turun asukkaista alle 25-vuotiaat saavat pitkävaikutteisen ehkäisyn maksutta.

Pitkävaikutteisella raskaudenehkäisyllä tarkoitetaan kuparikierukkaa, hormonikierukoita ja ehkäisykapseleita.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston tuoreen päätöksen tavoitteena on vähentää kustannuksia ja inhimillistä kärsimystä.

Maanantaina myös Vantaan kaupunginvaltuusto päätti maksuttoman ehkäisyn laajentamisesta. Aiemmin kaupunki on tarjonnut ensimmäisen pitkäaikaisen ehkäisyn alle 20-vuotiaille. Nyt ehkäisy on tarkoitus tarjota kaikille alle 25-vuotiaille.

Vuodesta 2013 maksutonta ehkäisyä tarjonnut Vantaa on kerännyt seurantatietoa käytännön vaikutuksista.

Alkuvuodesta 2018 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että nuorten naisten tekemät raskaudenkeskeytykset laskivat Vantaalla nopeasti ilmaisen ehkäisyn tarjoamisen alettua.

Ilmaisen pitkävaikutteisen ehkäisymenetelmän valinneilla naisilla oli 80 prosenttia vähemmän abortteja kuin niillä, jotka valitsivat muun ehkäisymenetelmän.

Muuhun 15–45-vuoden ikäiseen naisväestöön verrattuna ero oli 76 prosenttia matalampi.

Naisia seurattiin tutkimuksessa kansallisten rekisterien avulla keskimäärin kahden vuoden ajan.

Koko valtakunnan käytännöksi

Jo 35–45 suomalaista kuntaa tarjoaa nuorille maksuttoman ehkäisyn, arvioi Väestöliitto.

Liitto on jo vuosia toivonut nuorten maksuttomasta ehkäisystä maan tapaa. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on suositellut alle 20-vuotiaiden maksutonta ehkäisyä jo yli 10 vuotta.

Muun muassa Vantaalta kerätyn tutkimustieton perusteella hinta on ollut monelle nuorelle naiselle kynnyskysymys pitkävaikutteisen ehkäisymenetelmän käyttöönottoon.

Kunnalle maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen sen sijaan on taloudellisesti kannattavaa. Esimerkiksi Rauma kertoi vuonna 2015 säästävänsä sen ansiosta vuodessa noin 10 000 euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Maksuton ehkäisy lapsille lisää yhteiskunnan kustannuksia. Näissä asiaoissa valtuustoja harhautetaan tarkoituksella. Seksuaaliasiat ovat hyvin tärkeitä asioita ihmiselle ja siksi siihen pitää ammatillisesti. Esim. lääkäreillä saattaa olla yksipuolinen mielipide ko. asiasta. Sosiaali ja terveyspuoli yhdessä maksaa kelan kautta kustannukset. Esim. mielenterveys kustannuksia ei ole huomioitu kustannuslaskuissa. Tämä kustannuserä on vapaa seksikaudella monikertaistunut. Siitä ei yleisesti puhuta, koska se ei ole joidenkin mielestä sopivaa ja veronmaksajat maksaa. Henkisillä kärsimyksistä ei hintalappu tiedossa yleisesti.

  2. Euroopan kristityimmässä maassa tapetaan lapsen elämän alku. Voisiko Vantaa antaa tikkarin niille, jotka eivät omantunnon syistä tarvitse alapään ”tarvikkeita”.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*