Ministeri Jari Lindström. (Kuva: Valtioneuvosto / Lauri Heikkinen)

Maahanmuuton aiheuttamia kustannuksia yritetään hillitä nopeuttamalla turvapaikka-asioiden käsittelyaikaa.

Turvapaikka-asioiden käsittelyä tehostetaan useissa oikeusministeriön hankkeissa.

– Tavoitteemme on, että turvapaikkahakemuksista tehtyjen valitusten käsittelyaika nopeutuu. Tällä on suuri merkitys hakijan oikeusturvan kannalta, mutta myös iso vaikutus vastaanoton kustannuksiin, toteaa.

– Muutamme lainsäädäntöä ja lisäämme Helsingin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden resursseja. Selvitämme myös, onko järkevää hajauttaa turvapaikka-asioiden käsittelyä muihin hallinto-oikeuksiin, oikeus- ja työministeri Jari Lindström, ps., sanoo ministeriön tiedotteessa

– Katsomme nyt läpi koko prosessin oikeusavusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ulkomaalaislakiin valmistellaan muutoksia yhteistyössä sisäministeriön kanssa: turvapaikka-asioiden käsittely säädettäisiin kiireelliseksi, valitusaikoja lyhennettäisiin ja säilöönoton käsittelyä tehostettaisiin.

Lisäksi hallinto-oikeuden kokoonpanoja supistetaan turvapaikka-asioissa. Näistä hallituksen esitykset on tarkoitus antaa tammikuussa 2016. Kaikki muutokset tehostavat käsittelyä.

– Oikeusavun osalta selvitämme, tullaanko turvapaikkapuhuttelun osalta oikeusapua rajoittamaan. Myös avustajien kelpoisuusvaatimuksia täsmennetään. Tulemme muuttamaan oikeusavun palkkioperusteita. Tarkoituksena on siirtyä selkeisiin taksoihin, ministeri Lindström linjaa.

Ministeri Lindström korostaa, että lakimuutokset pyritään tekemään pääosin 3-6 kuukauden kuluessa.

– Arvioimme, että keväällä turvapaikkahakemuksista hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten määrä nousee selvästi, Lindström sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*