Joka viidennellä yli 65-vuotiaalla omaishoitajalla oli riskinä virheravitsemus. Sekä omaishoitajat että hoidettavat saivat liian vähän proteiinia. Myös kuidun, folaatin ja D-vitamiinin keskimääräinen saanti ravinnosta jäi alle suositusten.

Kyseessä ovat alustavat tulokset Porin perusturvan alueella toteutettavasta tutkimuksesta, jossa on tutkittu 65 vuotta täyttäneiden omaishoitajien ravitsemustilaa ja ravinnonsaantia sekä sen yhteyttä hyvinvoinnin eri tekijöihin.

Samalla on kartoitettu heillä hoidettavana olevien yli 50-vuotiaiden henkilöiden ravinnonsaantia.

THL:n rahoittaa tutkimusta.

– Tarkoituksena on ollut kehittää käytännön tukimalleja terveydenhuollon ennaltaehkäisevään työhön, ravitsemustieteen projektityöntekijä Susanna Kunvik sanoo.

– Ohjauksen ansiosta ruokavalioihin on tehty pieniä, mutta terveyttä edistäviä muutoksia. Kotikäynneistä on pidetty erityisen paljon.

Tutkimukseen on liittynyt myös omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset. Kunvik kertoo, että ennaltaehkäisevälle ravitsemusohjaukselle on tarvetta ja omaishoitajat ovat olleet tyytyväisiä heihin kohdistetusta huolenpidosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*