Kuntaliiton kyselyn mukaan vain joka viidennellä kunnalla on tarpeeksi psykologeja.

Kuntaliiton mukaan kunnat eivät pysty toteuttamaan täysimääräisesti elokuun alusta voimaan tullutta opiskelijahuoltolakia.

Kunnissa ei ole saatavilla riittävää henkilöstöä, lain toimeenpanoaika oli liian lyhyt, eikä kunnissa ole voitu varautua lain kustannuksiin.

Kuntaliitto kysyi touko-kesäkuussa kuntien valmiuksia uuden lain toteuttamiseksi. Vain viidesosa vastaajista arvioi psykologeja olevan saatavilla täysin riittävästi ja hieman yli kolmannes vastanneista arvioi kunnalla olevan mahdollisuuksia saada täysin riittävästi vastaavia kuraattoreja.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lain ei-toivottuina vaikutuksina osa kyselyyn vastanneista näkee henkilöstön työkuormituksen kasvun ja kilpailun samoista työvoimaresursseista koulun ja lastensuojelun kesken.

Lain valmisteluvaiheessa hallituksen esityksen kustannusarvio oli koko maassa 26,2 miljoonaa euroa vuodessa. Kuntakyselyn perusteella henkilöstökustannukset ovat jo kolmasosassa kuntia noin 41 miljoonaa euroa vuodessa. Kunnat pelkäävät paineita karsia muista palveluista, kuten opetuksesta.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki hyväksyttiin 31.12.2013. Uuden lain piirissä on yli 3 000 oppilaitosta ja yli 800 000 oppilasta ja opiskelijaa. Laki koskee lisäksi päiväkoteja, joissa annetaan esiopetusta.

Kolmasosa kyselyyn vastanneista kunnista pitää toimenpanoaikaa täysin riittämättömänä. Vain neljä prosenttia vastanneista piti toimeenpanoaikaa täysin riittävänä. Joka toisessa kyselyyn vastanneessa kunnassa lain toimenpanon suunnittelu oli aloitettu, mutta suurin osa suunnitelmista oli kesken.

Kunnat pelkäävät myös hallinnollisen työn lisääntyvän uuden lain myötä. Ne toivovat valtakunnallisia ohjeita ja koulutusta erityisesti määräaikojen tulkinnasta, eri toimijoiden rooleista, asiakirjojen hallinnasta sekä kuntien välisestä laskutuksesta.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi 171 kuntaa, mikä on 56 prosenttia Manner-Suomen kunnista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*