Oppositiopuolueiden mukaan hallituksen joustamattomuus kustannusten ennakoimattomaan kasvuun vastaamisessa ja sote-rahoitusleikkauksilla uhkaaminen pakottavat hyvinvointialueet karsimaan paniikinomaisesti sote-lähipalvelua. Kuva: Ville Miettinen

Oppositiopuolueet ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen sairaalaverkon kohtalosta. SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitys vaihtoehdoista sairaalaverkon tehostamisesta on herättänyt voimakasta arvostelua maakunnissa, joissa keskussairaala ja mm. synnytystoiminta ovat uhattuina, mikäli sairaalaverkko uudistetaan selvityksen mukaisesti.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen teettämän selvituyksen mukaan keskussairaalatoimintojen alasajo ei itse asiassa tuottaisi tavoiteltuja kustannussäästöjä vaan kasvattaisi kustannuksia.

Välikysymyksessä oppositio toteaa, että sairaalaverkkouudistus STM:n esityksen pohjalta sulkisi puolet Suomen synnytysyksiköistä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Keskussairaaloiden toiminta uhkaisi päättyä Hämeenlinnassa, Kotkassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Kokkolassa, Kajaanissa ja Kemissä, välikysymyksessä todetaan.

– Mikäli keskussairaaloita olisi vain viisi, ajautuisivat supistamisvaaraan myös Lappeenrannan, Joensuun, Vaasan tai Rovaniemen keskussairaalat. Suunnitelmiin sisältyy myös merkittävä ympärivuorokautisten yhteispäivystysten tai perustason päivystysten sulkeminen. Tällaisia päivystyksiä on Porvoossa, Lohjalla, Raaseporissa, Hyvinkäällä, Salossa, Valkeakoskella, Kouvolassa, Varkaudessa, Iisalmessa, Jämsässä, Pietarsaaressa, Raahessa, Oulaisissa, Ivalossa ja Kuusamossa.

Oppositio syyttää hallitusta siitä, että ”hallitus on luvannut hyvinvointialueille työrauhan, mutta työryhmän työn päättymisen jälkeen työrauhasta ei ole jälkeäkään”.

-Sairaalaverkkoselvitys sanoo yhtä, mutta hallitus väittää toista. Sosiaali- ja terveysministeriössä vastuuministeri Juuso on sanoutunut irti tilatusta selvityksestä, välikysymyksessä kritisoidaan.

Oppositio vaatii, että sairaalapalveluiden karsimisen vaikutuksista tehdään kokonaisarvio.

Välikysymyksessä halutaan selvyys mm. siihen, aikooko hallitus säätää keskussairaaloiden vähentämisestä tai ympärivuorokautisen päivystyksen sulkemisista, ja aikooko hallitus kiristää säädöksiä synnytyssairaaloiden osalta, ja mihin laskelmiin hallituksen suunnittelemat säästöt sairaaloiden ja päivystysten kokonaisuuden osalta perustuvat.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*