Kuva: Ville Miettinen

Lakiesitys sosiaali- ja terveyspalvelujen uudenlaisesta järjestämisestä on eduskunnan käsittelyssä, mutta valmistautuminen lain toteutumiseen on jo alkanut usealla tasolla.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa on perustettu työryhmä sekä luottamushenkilöistä että virkamiehistä kaupungin oman soten organisoitumista edistämään.

– Maakunnan tasolla on perustettu myös työryhmä, joka on valmiina käynnistämään tuotantoaluetta heti, kun alkaa tulla vähän uskottavampaa viestiä, että edetäänkö maakunnan tasolla, kertoo Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, kok.

– Sairaanhoitopiiri on tässä mukana, mutta tätä tehdään kuntavetoisesti. Kaikki kunnat ovat mukana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kolmas taso jossa organisoituminen on jo alkanut on Keskinen sote-alue. Palikat halutaan asettaa valmiiksi, sillä aikataulu on tiukka.

– Olemme keskuskaupunkien ja sairaanhoitopiirien kanssa käyneet neuvonpitoa ja sopineet etenemisestä, Rautio kertoo.

Suuri huoli integraation toteutumisesta

Raution mukaan vallalla on suuri huoli sote-integraatiosta, josta koko uudistus lähti liikkeelle. Tällä hetkellä näyttää siltä että kunnalta lähtee sote-palvelut mutta sille jää perusopetus.

Miten pidetään huoli, että integraatio todella toteutuu myös sosiaalipalvelujen osalta, on suuri kysymys.

Hämeenlinnassa on lasten ja nuorten palveluja kehitetty niin, että saman katon alle on tuotu koulua, päiväkotia ja neuvolaa tukipalveluineen. Koulurakennukset suunnitellaan niin että tietyille asiakasryhmille on tilat samassa rakennuksessa.

– Meillä on jo sote-integraatio rakennettu paikallisesti. Jos niitä pitääkin lähteä erottelemaan, se vie sotea ihan päinvastaiseen suuntaan kuin on tarkoitus. Se on yksi iso huoli kustannuskehityksen lisäksi.

Palvelujen vieminen saman katon alle merkitsee, että eri alojen ammattilaiset saadaan toimimaan yhdessä. Tämä on toiminnan ydinajatus ja vaikuttaa positiivisesti muun muassa syrjäytymisen ehkäisyyn.

– Nuorisotoimi meillä on ollut kouluissa jo usean vuoden ajan. He eivät ole missään erillisissä paikoissa. Se on meillä jo ihan arkea.

– Se että eri ammattilaiset oppivat työskentelemään yhdessä ei ole helppoa. Mutta se, että he ovat saman työnjohdon ja kokonaisuuden alla, on se tapa jolla pitää edetä. Ei pitäisi yhtään lisätä ammattilaisten välillä sektoroitumista vaan päinvastoin saada oikeasti asiakaslähtöisyyttä.

– Huolettaa sitä, että valtakunnan tasolla pähkäillään sote-uudistusta mutta kunnissa on jo tavallaan menty siihen suuntaan ja on ihan hyvät systeemit. Ettei vain niitä aleta hajottaa, kun tehdään tätä uutta hienoa hallinnon uudistusta, Sari Rautio sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*