Lasten ja naisten sairaalahanke Lana eteni Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa, joka vahvisti päätöksen rakentaa uusi sairaala.

Lanan rakentamispäätös on ensimmäinen vaihe laajassa OYS tulevaisuuden sairaala 2030-ohjelmassa. Sen seuraavien osahankkeiden aikataulutus ja toteuttamisjärjestys on tarkoitus esitellä valtuustolle ensi vuoden kesäkuussa.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti uuden sairaalan sijainnista ja että investointikustannus on enintään 70 miljoonaa euroa.

– Ensi vuoden kevät käytetään Lanassa rakentajan hankintaan neuvottelumenettelynä. Sen jälkeen siirrytään yhteiseen rakentamisen kehitysvaiheen, jossa ovat mukana tilaaja, käyttäjät, suunnittelijat ja päätoteuttaja. Tähän vaiheeseen sisältyy yleis- ja lupasuunnittelu, ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio kertoo.

Sairaalaseinistä keskustellaan

Sote-uudistuksen yhteydessä on keskusteltu tulevien sairaaloiden tarpeesta. Sairaaloita rakennetaan miljardeilla euroilla ja on puhuttu myös kilpavarustelusta. Samaan aikaan arvellaan, että uudistuksen myötä sairaalakiinteistöjä voi jopa jäädä tyhjilleen tai ainakin vajaakäyttöön.

Keskusteluissa muistutetaan myös sairaaloiden toimintatapojen muutoksista. Päämääränä on vähentää sairaalapäivien määriä.

Ylikapasiteettiin ja kilpavarusteluun liittyvä kritiikki kohdistuu pääasiassa paikallis- ja aluetason ratkaisuihin, eli muihin kuin yliopistosairaaloihin.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*