Kuva: Ville Miettinen
Espoon kaupunginhallitus ei lämmennyt Helsingin idealle pääkaupunkiseudun omasta maakunnasta.

Espoon kaupunginhallitus ei hyväksynyt sellaisenaan esitystä pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteiseksi lausunnoksi maakunta- ja sote-uudistuksesta.

Kaupunginhallitus päätti äänin 8–7 ehdottaa valtuustolle muutoksia Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteiseen lausuntoon maakunta- ja sote-uudistuksesta. Lausuntotekstin lievennyksen puolesta äänestivät kokoomuksen, sinisten ja keskustan edustajat Espoon kaupunginhallituksessa; vihreiden, RKP:n ja SDP:n edustajat olisivat pitäneet alkuperäisestä ehdotuksesta kiinni.

Hyväksytyn ehdotuksen mukaan Espoon mielestä maakunta- ja sote-uudistuslausunnon tulisi kohdistua enemmän eduskunnan käsittelyssä olevan lakikokonaisuuden epäkohtien korjausehdotuksien määrittelyyn eikä ainoastaan uudistuksen kaatamiseen.

Esitystekstissä lausunnoksi ehdotettiin näkemystä, että sote- ja maakuntauudistusta ei tulisi esitetyssä muodossa hyväksyä.

Lisäksi Espoon kaupunginhallitus päätti äänin 8 – 5 (2 tyhjää) esittää valtuustolle lausumaa, jossa muun muassa katsotaan, että Helsingin esittämä erillinen pääkaupunkiseudun maakunta ei olisi ollut oikea ratkaisu. Helsinki esitti aiemmin keväällä tällaista ratkaisua hallitukselle, joka ei kuitenkaan ajatukselle lämmennyt.

Espoon mukaan suunniteltu uudistus muuttaa kuntien itsehallintoa ja tehtäviä peruuttamattomasti, ja siinä tulisi ottaa paremmin huomioon kaupunkien investointitarpeet ja niiden vaatima rahoitustaso.

”Kaupunkien rahoituksen tulee olla sillä tasolla, että kaupungit pystyvät vastaamaan kestävästi kasvuun eli investoimaan kouluihin, päiväkoteihin, teihin ja muihin kaupungeissa elämisen kannalta välttämättömiin asioihin”, lausumassa todetaan.

Espoon mukaan eduskunnan käsiteltävänä oleva maakunta- ja sote-uudistus ei esitetyssä muodossaan riittävästi toteuta pääkaupunkiseudun näkökulmasta sille asetettuja tavoitteita. ”Pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteisessä lausunnossa on esitetty paljon kohtia, jotka eduskunta voi lakiehdotuksia viimeistellessään korjata sekä linjata täytäntöönpanoa”, Espoon kaupunginhallitus katsoo.

Päätös oli pettymys kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajalle Tiina Elolle, vihr.

– Kaiken huomion pitäisi olla siinä, miten saadaan kestävä pohja sote-palveluille ja tämä on mahdollisuus linjata yhdessä pääkaupunkiseudun näkemystä ja asukkaiden etuja. Kokoomus riskeeraa tällä tavalla mahdollisuuden yhdessä puolustaa pääkaupunkiseudun palveluja uudistuksen valmistelussa, Elo sanoo.

Espoon valtuusto päättää lausunnosta 15.5. pääkaupunkiseudun valtuustojen tapaamisen yhteydessä.

Espoon valtuuston 75 paikasta kokoomuksella on 27 paikkaa, sinisillä kolme ja keskustalla kolme.

Vantaa hyväksyi äänestyksen jälkeen

Vantaan kaupunginhallitus puolestaan hyväksyi lausuntoesityksen sellaisenaan. Vantaallakin asiasta äänestettiin. Lausuntoesitys meni eteenpäin sellaisenaan äänin 8-5. Esitettyä lausuntoa vastaan äänestivät neljä kokoomuslaista ja yksi keskustalainen kaupunginhallituksen jäsen.

Myös Helsingin ja Kauniaisten kaupunginhallitukset lähettivät lausunnon esitetyssä muodossa valtuustoille ensi viikon kokoukseen. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti omasta lausunnostaan jo huhtikuun alussa.

 

Juttua muokattu klo 22.10: Lisätty Helsingin ja Kauniaisten päätökset.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*