Pääkaupunkiseudun valtuustot kriittisen sote-lausunnon takana - "aikataulu mahdoton Suomen suurimmalle fuusiolle"
Kulttuuritalo Martinuksen kokoushuoneista poistui ulos enimmäkseen hyväntuulisia valtuutettuja. (Kuva: Ville Miettinen)
Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot hyväksyivät maakunta- ja sote-uudistusta kriittisesti arvostelevan lausunnon kokouksissaan Vantaalla tiistaina.
Helsinki äänesti kriittisen lausunnon puolesta äänin 79–3 (yksi tyhjä, 2 poissa), Espoo 49–24 ja Vantaa 48–16. Kauniaisten valtuusto oli lausunnosta yksimielinen.
Helsingin valtuuston äänestyksessä lausuntoa vastaan äänestivät Sampo Terho, s., ja Terhi Peltokorpi, kesk., ja Pekka Puska, kesk. Espoossa ja Vantaalla hallituspuolue kokoomuksen rintamat hajosivat äänestyksessä. Espoon valtuusto hylkäsi kaupunginhallituksen esittämän lausuntoesityksen, jossa esitettiin korjauksia maakunta- ja sote-uudistukseen eikä esitetyn uudistuksen pysäyttämistä, kun vastaesitys paluusta alkuperäiseen muiden kaupunkien esittämän lausuntoon voitti.
Valtuustot yhteiseen kokoontumiseen kutsunut Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman, sd., piti yhteisen kannanoton muodostamista historiallisena asiana.
– Tätä selkeämpää viestiä eduskunnalle ja hallitukselle ei voi lähettää, tätä ei voi ohittaa, Lindtman sanoi.
Kulttuuritalo Martinuksessa järjestetyssä tapahtumassa valtuustot aloittivat ensin kokouksensa, sitten pidettiin keskustelutilaisuus jossa kaupunkien avauspuheenvuorojen jälkeen kuultiin valtuutettujen minuutin mittaisia puheenvuoroja Kunkin kaupungin avauspuheen lisäksi kuultiin yli 50 puheenvuoroa. Keskustelu jatkui valtuustojen erillisissä kokouksissa, joissa myös kunkin kaupungin lausunnosta päätettiin.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok., arvioi, että yhteisen lausunnon myötä jokaisella kaupunkeja ajattelevalla valtakunnanpäättäjällä on peiliin katsomisen paikka.
– Tämän on pakko vaikuttaa hallitukseen, tämän on pakko vaikuttaa eduskuntaan. Minun on aivan mahdotonta nähdä, että yksikään helsinkiläinen kansanedustaja kannattaisi tätä eduskunnassa, Vapaavuori sanoi tilaisuuden jälkeen lehdistötilaisuudessa.
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä muistutti, että uuden organisaation rakentamisen valtavaa urakkaa ei ole maan johdossa tajuttu.
– Uudellamaalla tähän uudistukseen liittyy valtavan suuri fuusio ja todella paljon uudelleenorganisointeja, joissa on suuri riski, että se johtaa sekä taloudelliseen että toiminnalliseen katastrofiin.
Jo pelkkä toimeentulotuen siirto Kelan hoidettavaksi aiheutti merkittäviä ongelmia, jotka uudistuksen mittakaavassa olivat vielä triviaaleja. Lisää vaikeuksia on tulossa, jos uudistus toteutuu esitetysti, Mäkelä varoitti.
– Jos ajatellaan uuden soten ja ammattiorganisaation rakentamista, kaikki ammattijohtajat ymmärtävät, että tällaisen fuusion tekeminen tällaisella aikataululla on mahdotonta.
– Jos eduskunta hyväksyy tällaiset lait, heti sen jälkeen Uudellamaalla pitää reagoida siihen, miten viedään uudistusta eteenpäin ilman että se johtaa todella vaikeisiin tilanteisiin, joista aiheutuu asukasrajapinnassa korvaamattomia virheitä. Olemme koko prosessin ajan nostaneet esille, että tämä on ikään kuin Suomen kautta aikojen suurin fuusio, silti ei ole saatu eduskunnan eikä hallituksen ymmärrystä. On liikaa uskomusta siihen, että tällainen fuusio hoidettaisiin sillä, että joku äänestys eduskunnassa saa enemmistön. Se ei mene niin.
Valtuuston hyväksymän lausunnon mukaan maakunta- ja sote-uudistuksella on paljon vahingollisia vaikutuksia kasvavien kaupunkien taloudelle, palveluille ja investointikyvylle, eikä se ota huomioon pääkaupunkiseudun erityispiirteitä, eikä eduskunnan käsiteltävänä oleva maakunta- ja sote-uudistus riittävästi toteuta sille asetettuja tavoitteita, eikä ehdotuskokonaisuutta tule esitetyssä muodossa hyväksyä.
Juttua muokattu 16.5. klo 7.25: Muutettu otsikkoa ja lisätty Antti Lindtmanin kommentti ja täydennetty Jukka Mäkelän kommentteja.