Koronaterveysasema Malmilla Helsingissä
Kuva: Ville Miettinen

Hallitus on sitoutunut korvaamaan kunnille koronatestaamisesta koituvat kustannukset, kertoi pääministeri Sanna Marin, sd., torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Marinin mukaan myös kasvomaskisuosituksesta kunnille koituvat kustannukset katetaan.

Hallitus on päättänyt puoltaa kasvomaskisuositusta julkisessa liikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

– Ihmiset hankkivat maskit lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat siitä, että suojia on saatavilla kaikkein haavoittuvammassa asemassa oleville vähävaraisille ihmisille ilmaiseksi, Marin sanoi.

Valtio korvaa tästä aiheutuvat kustannukset kunnille täysimääräisesti, pääministeri sanoi.

– Haluan välittää viestin kentälle, sairaanhoitopiireihin ja kunnille, että valtio kattaa kustannukset, mitä syntyy koronaan liittyen, testaukseen liittyen, esimerkiksi maskisuositukseen liittyen.

– Toivotaan että pyritään nostamaan testimäärät niin suureksi kuin mahdollista, Marin sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

– On tärkeä huomata alueellinen päätäntävalta. Suositus on kansallinen, mutta alueellisesti voidaan tästä poiketa, jos tapauksia ei ollenkaan ole, THL:n Teryveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kyseessä on suositus, ei pakko, Salminen korosti.

-Toivon että tätä noudatettaisiin, koska kaikkien puolesta tätä tehdään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä