SDP:n kansanedustaja, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero ihmettelee hallituspuolueiden hinkua avata julkisia palveluja yritysten kilpailulle.

Paateron mielestä hallitus ei aja palvelujen parantamista vaan verovaroin tuotettavien palvelujen tarjoamista yksityisten yritysten järjestettäväksi.

– Työpaikkojen ja investointien lisääminen on tarpeen, mutta olisi tarpeen antaa yksityisten palveluiden toimia pääosin muilla kuin julkiseen lainmukaiseen palvelutuotantoon tarkoitetulla verorahoituksella, Paatero kirjoittaa verkkosivuillaan.

Paateroa ihmetyttää kunnallisten yhtiöiden sidosryhmätoiminnan rajaaminen maksimissaan 5 prosenttiin tuloksesta uudessa hankintalakiesityksessä. Asiaa valmistellut työryhmä esitti eurooppalaista noin 10 prosentin tasoa. Monessa maassa taso on 20 prosenttia.

– Kysyttäessä perusteluja, miksi tässä mennään tiukempaan käytäntöön kuin muissa maissa, on ainoa vastaus se, että halutaan antaa yrityksille lisää mahdollisuuksia. Jos lakiesitys menee läpi, tulee se näkymään esimerkiksi jäte- ja ruokahuollossa.

Sote-palveluissa hallitus on Paateron mielestä antanut mielikuvan, että EU:n kilpailuneutraliteettisäännösten vuoksi palvelut pitää yhtiöittä ja sitä varten tarvitaan palvelulaitos viranomaispäätöksiä tekemään.

– Tämä on täysin poliittinen päätös, jossa halutaan asettaa yksityiset yritykset ”samalle viivalle” tai vähän parempaan asemaan, koska niille on luvattu joka tapauksessa osa palvelutuotannosta.

– Ymmärrän, että linjaukset ovat Kokoomuksen perinteistä ajattelua ja Perussuomalaiset ovat mukana tässä kaikessa, mutta miten voi olla, että aiemmin julkista palvelutuotantoa puolustanut Keskusta on täysin muuttanut kantansa ja haluaa näiltä osin kurjistaa valtion ja kuntien asemaa sekä demokraattista ohjausta, Paatero ihmettelee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Yksityisyrittäjä Juha "yhtiö" Sipilä: Sote on otettava irti kuntapohjasta sanoo:

  PM Sipilä jakaa sekä verotusoikeudellisten maaseutukuntien sote-verot ja rahoitusperiaatteen mukaiset valtionosuudet suuriin kaupunkeihin.

  ”Valtion leveät verohartiat”

 2. Avatar Pääministeri kävellee presidentin puheille purkamaan 18 valtionhallinnon konsernin sanoo:

  Hampaattomiksi tehdyt Suomen kunnat vastaan sekä joka neljäs vuosi vaihtuvat kolmen suurimman puolueen enemmistöhallitukset että 18 valtion aluehallinnon yhtiöt:

  Pääministerin sote-linjaukset pitävät vatulointikorit täynnä kymmeniä vuosia.

  _
  Haluavatko perustuslakivaliokunta, Suomen eturivin perustuslakiasiantuntijat Tuomas Pöysti & co, Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV, sosiaali- ja terveyspalvelujen professorit, sote-neuvokset, valtioneuvokset — sekä parlamentaarinen sosiaali- ja terveyspalvelujen komitea että luottoluokittajat Fitch ja Standard & Poor´s:

  A) 20 ”Eksoten” nopean mallin?

  Kuntatalouden NOPEA säästöpotentiaali 1,8—3,3 miljardia euroa joka vuosi. Laske 20 vuodessa.

  B) Sekä (pois lukien perustuslakivaliokunnan) että pääministeripuolueen — Keskustapuolueen puoluevaltuuston — kymmeniä vuosia vaatiman valtion soten, valtion rahoittaman yksityistämisen suurissa kaupungeissa?

  Lisäkustannus Suomen kuntien veronmaksajille 1—2 miljardia euroa joka vuosi. Laske 20 vuodessa.

  _
  Fitch ja Standard & Poor´s

  Kouvolan Sanomat verkossa 14.10.2016

  Haluatko sote-miljonääriksi?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*