Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero pelkää sote-uudistuksen jäävän muun maakuntamyllerryksen varjoon. (Kuva: Henri Salonen)

Sote-uudistus piti tehtämän, mutta paljon muutakin on matkan varrella mukaan tarttunut. Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) pelkää sote-uudistuksen jäävän suuressa maakuntamyllerryksessä muiden uudistusten varjoon.

-Sosiaali – ja terveydenhuollon uudistuksia on pohdittu vuosikausia, mutta näyttää tällä hetkellä jo siltä, että sote on uudistuskeskustelussa jo osin jäämässä taka-alalle, sanoi Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero kuntien talous- ja rahoitusfoorumin avauspuheenvuorossaan.

-Mukaan on otettu monenlaista valtion ja myös kuntien toimintojen siirtoja uusille itsehallintoalueille. Uudistus on mittava ja siksi on ymmärrettävää, että kuntatoimijat ovat epäileväisiä aikatauluun ja rahoitusratkaisun löytymiseen, Paatero totesi.

Turha tasapäistää

Yhden ja saman toimintamallin soveltaminen eri puolilla maata ei Sirpa Paateron mielestä ole järkevää. Alueelliset erot syrjäisten seutujen ja vilkkaiden kaupunkiseutujen välillä tulisi huomioida.

– Olemme EU:n harvimmin asuttu maa, jossa kaupunkiseutuja on vain rajallisesti. Siksi se, mikä on hyvä ratkaisu Kainuussa tai Etelä-Karjalassa, ei välttämättä sellaisenaan sovi tiheämmin asutuille seuduille, joissa yksittäinen kaupunki voi olla suurempi kuin moni maakunta. Kuntakentän tasapäistäminen, maassa jossa olosuhteet eri puolilla maata poikkeavat toisistaan, ei ole järkevää, painotti Paatero.

Kuntaliitto on jo aiemmin esittänyt, että kuntien ja itsehallintoalueiden tulee voida sopia työnjaosta ja yhdessä tehdä mahdolliseksi tehtävien siirrot kunnan ja itsehallintoalueen välillä.

Tiedote Kuntaliiton sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*