Terveydenhuolto ei ole Suomessa erityisen kallista, ja silti menestystarinoita on luotu paljon, muistuttaa Kati Myllymäki. - Meillä on niin paljon hyvää. Siitäkin pitäisi viestiä paljon enemmän, hän sanoo. (Kuva: Seppo Haavisto)

Suomen Lääkäriliiton uusi toiminnanjohtaja Kati Myllymäki on huomannut, kuinka poliittisten päättäjien näkökulma kalliisiin hoitoihin muuttuu, kun sairastuminen tulee omalle kohdalle.

– Päättäjät helposti syyllistävät työterveyslääkäreitä tai terveyskeskuslääkäreitä, kun he antavat lähetteitä yliopistosairaalaan, mutta kun päättäjä itse tai hänen perheenjäsenensä sairastuu, niin halutaan kyllä lähete yliopistosairaalaan.

Ihmiset ovat herkkiä epäoikeudenmukaisuudelle, Myllymäki tietää.

– Jos koetaan, että täällä on liian monia ohituskaistoja, joita päättäjät pystyvät käyttämään, niin se rapauttaa moraalia todella vakavalla tavalla.

Edellisissä työpaikoissaan Etelä-Savossa ja Päijät-Hämeessä Myllymäki on käynyt kuntien päättäjien kanssa jatkuvaa keskustelua erikoissairaanhoidon kustannuksista. Kuntien päättäjät peräävät selitystä suurille laskuille.  

-Kaivelen yliopistosairaaloiden laskuja ja totean esimerkiksi, että teidän kunnassa on tehty vähän yli kolmekymppiselle munuaissiirto. Ihminen on perheellinen ja palannut jo työelämään.

Myllymäen mielestä keskustelua käydään ylätasolla, että erikoissairaanhoito vie kaikki rahat ja sairaala ylittää aina budjettinsa. Pitäisi avata sitä, mistä maksetaan ja mitä sillä rahalla on saatu.

Lue koko juttu digilehdestä.

Kati Myllymäen haastattelu on julkaistu Kuntalehdessä 10/2017 (ilm. 14.9.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Luulin tällaisen olevan oman pääni sisäinen dystopia SOTE-maakuntauudistuksen mahdollisista tuloksista, mutta taisi olla lähempänä päivän todellisuutta kuin halusin uskoa. Tätä menoa nähdään maailma, jossa maakuntavaltuustoon on tunkua?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*