Kuva: Susana Fernandez
Lisääntyvätkö päihdeongelmat poikkeusaikana? Ala on tästä huolissaan.

Koko Suomessa jaetaan yhteinen huoli siitä, millaisia vaikutuksia korona-ajan poikkeustilanteella on alkoholin käyttöön.

– Tietoa on tullut siitä, että ihmiset juovat yksin kotonaan. Nyt huolettaa, mitä jos heillä ei ole ketään hälyttämässä tarpeen tullen apua, kertoo Paula Jormanainen, vs. mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö Ylä-Savon sotesta Iisalmesta.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen osastohoito toimii Ylä-Savossa kuten normaalisti ja avopalveluja järjestetään digitaalisina.

Jormanainen sanoo, että tilanne vaikuttaa päällisin puolin rauhalliselta, ja selviämisaseman käyntimäärät ovat laskeneet.

– Ihmisiä ei näy sammuneina kaduilla ja julkisilla paikoilla.

Mitä yksittäisissä asunnoissa sitten tapahtuu, sitä ei tiedetä.

Turku tehostaa palvelujaan

Yle julkisti pääsiäisen aikaan kyselynsä, jonka mukaan suomalaisista valtaosan alkoholinkäyttö on pysynyt poikkeusaikana ennallaan. Tilannetta kysyttiin suomalaisilta itseltään, ja ainakin terveydenhuollon henkilöstö tietää, että ihmisillä on tapana kaunistella omaa juomistaan.

Alko on ilmoittanut kertovansa korona-ajan myyntiluvuista myöhemmin.

Entistä useampi tekee nyt etätyötä, jossa kontrollia on aiempaa vähemmän.

Ennaltaehkäisevää tukea ja päihdepalveluja on tehostettu nyt esimerkiksi Turussa. Turkulaiset voivat hoitaa päihdeongelmiaan verkkoterapiassa, ja keskusteluapua sekä neuvontaa on tarjolla. Apua saa myös lähisuhdeväkivaltaan.

Järjestöistä saa apua

Poikkeustilanteessa eri toimijat ovat yhdistäneet voimiaan. EPT-verkosto kattaa 55 valtakunnallista ehkäisevää päihdetyötä tekevää järjestöä, ja se on koonnut listan auttavista toimijoista.

Järjestöjen kautta apua on tarjolla eri-ikäisille, eri kielillä ja erilaisiin tilanteisiin. Päihderiippuvaisten lisäksi apua tarjotaan muun muassa rahapeliongelmaisille.

EPT-verkoston Maaret Väkinen kertoo, että kunnat voivat ilman muuta käyttää listausta apunaan ja ohjata asiakkaitaan sen palveluihin.

– Listaa täydennetään kaiken aikaa, Väkinen sanoo.

Järjestöt on koottu osoitteeseen  www.ept-verkosto.fi/blog-post/jarjestot-tarjoavat-tukea-ja-palveluja-myos-korona-kriisin-aikana/

 

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*