Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY) kummastelee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) kannanottoa, jonka mukaan Päijät-Hämeen ei tulisi siirtyä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) erityisvastuualueeseen (erva).

Päijät-Häme kuuluu tällä hetkellä PSHP:n ervaan. Pirkanmaalla katostaan, että siirto aiheuttaisi epätasapainon erikoissairaanhoidon palvelutuotantoon. PSHP vetoaa kannanotossaan siihen, että vain kaksi Päijät-Hämeen kuntaa kannattaa siirtoa.

PHHYKY pitää lausuntoa monilta osin hyvänä mutta muistuttaa, että lausunnon keskeinen ydin perustuu väärään tulkintaan.

Päijät-Hämeen kunnat ovat valmistelleet siirtoa yksimielisesti, PHHKY muistuttaa omassa lausunnossaan.

”Vuonna 2015 iso osa kunnista oli kriittisiä Helsingin suuntaan. Syynä oli silloinen esitys viidestä sote-kuntayhtymästä, joiden sisällä sote-kustannukset olisi ilmeisesti kannettu yhteisvastuullisesti maakuntarajat ylittäen. Tämä hallituksen esitys kuitenkin kaatui viime vaalikauden lopulla, ja siten tämä peruste kriittisyyteen on poistunut. Näihin kannanottoihin vetoaminen nykyisessä tilanteessa ja uudempien kannanottojen huomiotta jättäminen on harhaanjohtavaa”, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän lausunnossa sanotaan

PHHYKY ei pidä kestävänä sitäkään PSHP:n perustelua, että erityisvastuualueen vaihto loisi epätasapainon erityissairaanhoidon palvelutuotantoon. Siirtymästä huolimatta Tays-alue säilyisi toiseksi suurimpana.

”Olennaista on myös huomata, että valmistelussa olevan maakunta- ja sote-uudistuksen mukaiset yhteistoiminta-alueet liittyvät koko sote-toimintaan ja myös muuhun maakuntien väliseen yhteistyöhön. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tarkastelee asiaa lähinnä erikoissairaanhoidon kannalta, ja siihenkin liittyen Päijät-Hämeen kunnat ovat nähneet HUS-suuntautumisen ensisijaiseksi”, PHHYKY:n lausunnossa sanotaan.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen, Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymästä hallituksen puheenjohtaja Francis McCarron ja va. muutosjohtaja Jouko Isolauri.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*