Hyvinvointialueen tavoitteena on vuokrata Lahden kaupungin keskusta-alueelta tulevaisuuden tarpeita vastaavat toimitilat, joissa hyvinvointialue voi tuottaa sosiaalihuollon palveluja kaikille alueen asukkaille.

Sosiaalihuollon palvelut löytyvät tulevaisuudessa saman katon alta Lahden keskustasta.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt järjestää kilpailutuksen sosiaalikeskuksen vuokratiloista.

Lisäksi hyvinvointialue tiedottaa, että kyseessä ei ole sote-keskushankinta, jonka kilpailutus keskeytettiin ennen kesää.

Sosiaalikeskuksessa olevia palveluita olisivat esimerkiksi työikäisten sosiaalipalvelut, lastensuojelu ja vammaispalvelut.

– Sosiaalikeskusta ei voida sijoittaa samaan paikkaan kuin sote-keskuspalvelut, koska kokonaisuudesta tulisi liian suuri, perustelee järjestämisen tuen johtaja Ismo Rautiainen Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tiedotteessa.

– Sote-keskuksiin on viety sosiaalihuollon neuvontaa ja ohjausta, mutta kaikkien palvelujen vieminen saman katon alle on käytännössä hyvin haasteellista.

Avaimet käteen -periaate

Tavoitteena on vuokrata Lahden kaupungin keskusta-alueelta tulevaisuuden tarpeita vastaavat toimitilat, joissa hyvinvointialue voi tuottaa sosiaalihuollon palveluja kaikille alueen asukkaille, tiedotteessa sanotaan.

Sijaintina Lahden keskusta olisi mahdollisimman saavutettavissa julkisella liikenteellä.

Hyvinvointialueen tarkoitus on vuokrata tilat käyttöönsä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella ja ”avaimet käteen” -periaatteella, eli tilat vuokrattaisiin käyttökuntoon toteutettuna.

Kilpailutus on edennyt tarjouspyyntövaiheeseen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue valitsee vuokranantajan saatavien tarjousten perusteella.

– Vertailussa painotetaan hintaa (70 prosenttia) ja laatua (30 prosenttia). Arvostettavia laatutekijöitä ovat toteutusprojektin suunnittelun laatu, tilaohjelman toimivuus, kuten muunneltavuus, monikäyttöisyys ja esteettömyys.

Myös tontin käyttöä, energiatehokkuutta ja kestävyyttä, kuten tilan elinkaaren hiilijalanjälkeä, arvioidaan laatutekijöiden näkökulmasta, jatkaa Rautiainen.

Uuden sosiaalikeskuksen arvioidaan olevan hyvinvointialueen toimintojen ja niiden asiakkaiden käytössä viimeistään syksyllä 2026.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*