Kuva: Pixabay
Kunnat ovat joutuneet tukalaan tilanteeseen sote-kuntayhtymän rahoittajina myös Päijät-Hämeessä. Kuntayhtymä ryhtyy koviin säästötoimiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (PHHYKY) henkilöstöä on vähennettävä arviolta 250 henkilötyövuodelle ja kahden seuraavan vuoden aikana yhtymän kuluista pitää nipistää 15 miljoonaa euroa per vuosi, linjasi kuntayhtymän hallitus tiistaina.

Lisäksi kuluvana vuonna säästöjä haetaan jo käynnistetystä toiminnan tehostamisesta.

– Luvut ja säästöjen kokonaisuus täsmentyvät neuvottelujen aikana ja ensi vuoden talousarvioraamin valmistuttua. Keskusteluyhteys kuntiin pidetään tiiviinä koko syksyn ajan. Samoin talouden kehityksestä informoidaan omistajia, sanoo toimitusjohtaja Marina Erhola PHHYKY:n tiedotteessa.

Kuntayhtymän videolla Erhola sanoo, että taustalla on pitkäkestoinen kehitys, joka johtuu kuntien taloustilanteesta ja yhtymän menorakenteesta.

– Ne eivät valitettavasti tällä hetkellä vastaa toisiaan.

– Vaikka kuntayhtymä on ollut pitkässä saatossa valtakunnallisesti ajateltuna hyvinkin tehokas ja kustannusvaikuttava, niin tämän alueen kuntien rahoituskyky on tällä hetkellä sen verran heikko, että se ei pysty vastaamaan niihin haasteisiin joita kuntayhtymä tällä kulurakenteella tuottaa, Erhola sanoo.

Myös hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen sanoo, että sote-menot on saatava kuriin, jotta talouden haasteet eivät vaikuta sivistykseen tai infran kehittämiseen.

– Kunnat ovat aika tiukoilla, ja sotessa on suuret kustannukset. Huoli on koko Päijät-Hämeessä yhteinen.

Kuntayhtymään kuuluvan Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen totesi Kuntalehden haastattelussa toukokuussa, että kuntayhtymän rahoittajien eli kuntien asema on jäänyt heikoksi.

– Rahoituksessa korostuu kuntayhtymän edun ensisijaisuus, näin me kunnat ainakin koimme, Rahkonen viittasi toiminnasta annettuun palautteeseen.

Myös järjestämisoikeuden tulkinta ja toteutus on haastavaa. Jännitettä synnyttävät tulkinnat siitä, onko kuntayhtymä kokonaisuus vai onko se itsenäisten kuntien summa, Rahkonen sanoi.

Ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut koskevat koko organisaation henkilöstöä ja kaikkea toimintaa.

Aiheesta aiemmin:

Kuntien tiukka taloustilanne näkyy yt-neuvotteluina ja säästöohjelmina

Sote-kuntayhtymän toiminta haastaa kunnat – Päijät-Hämeessä pohditaan tavoitteiden ja tulosten epäsuhtaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nyt kannattaa vielä odottaa, mitä Rinteen hallitusohjelman SoTen ja Sotun tropit tuovat kuntalouteen. Maakuntauudistuksesta puhumattakaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*