Päivystysten keskittäminen pitää ambulanssit liikkeellä. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon päivystysjärjestelmän uudistamisesta. Erikoissairaanhoitoa on tarkoitus koota suurempiin yksiköihin.

Hallituksen esitys on osa maakunta- ja sote-uudistusta.

Laaja erikoisalapäivystys on jo aikaisemmin linjattu järjestettäväksi 12 ympärivuorokautisen laajan yhteispäivystyksen yksikössä. Niihin sisältyvät viisi yliopistollista sairaalaa. Ympärivuorokautisen laajan päivystyksen yksikössä olisi vähintään noin kymmenen lääketieteen erikoisalan päivystys sekä sosiaalipäivystys.

Muissa keskussairaaloissa jatkuu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys, johon lisätään myös sosiaalipäivystystä. Niissä jatkuu myös tavallisimmin tarvittavien lääketieteen erikoisalojen ympärivuorokautinen päivystys.

Viiden erityisvastuualueen tulee sopia alueensa keskussairaaloiden yksityiskohtaisesta työnjaosta. Tässä on määrä ottaa huomioon palvelujen saavutettavuus ja etäisyydet.

Kaikissa päivystystä toteuttavissa yksiköissä vaaditaan riittävät voimavarat ja osaaminen.

Myös väestön kielelliset oikeudet on otettava päivystyksessä huomioon.

Keskittämisen perusteluiksi esitetään palvelujen yhdenvertainen saatavuus, riittävä osaaminen hoitoa antavissa yksiköissä, mikä lisää myös potilasturvallisuutta. Myös kustannusten nousua on tarkoitus hillitä keskittämällä palveluja.

Kritiikissä on korostettu, että pidentyvät matka-ajat tuovat turvallisuusriskejä ja lisäävät eriarvoisuutta.

Tarkemmin lakiesityksestä täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*