KT:n tiedotteessa kerrotaan, että eri malleilla laskettuna harmonisoinnin kustannukset vaihtelevat erittäin paljon. Kuva: Pixabay

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT arvioi nyt, että palkkojen harmonisointi hyvinvointialueuudistuksessa kasvattaa työvoimakustannuksia noin 680 miljoonaa euroa.

KT tiedottaa, että sen arvio perustuu Tilastokeskuksen vuoden 2020 tietoihin palkoista ja työvoimakustannuksista.

Arvioidut kustannukset ovat vuositason kustannuksia. Laskelmissa ei oteta kantaa harmonisoinnin aikatauluun.

KT:n toimitusjohtajan, Markku Jalosen, mukaan nämä laskelmat osoittavat, että hyvinvointialueiden palkkaharmonisoinnin kustannukset ovat ennakoitua suuremmat.

KT:n tiedotteessa kerrotaan, että eri malleilla laskettuna harmonisoinnin kustannukset vaihtelevat erittäin paljon. KT pitää todennäköisimpänä omaa arviotaan.

– Harmonisointi voi muuttaa alueen sisäistä palkkahierarkiaa sekä kasvattaa hyvinvointialueiden välisiä palkkaeroja. Tämä voi aiheuttaa palkkakilpailua ja arvioitua suurempaa kustannusten nousua, KT:n tutkimuspäällikkö Mika Juutinen sanoo.

– Harmonisoinnin kokonaiskustannukset voivat yhteensä olla jopa miljardiluokkaa, Juutinen jatkaa tiedotteessa.

”Palkkaohjelmille ei ole perusteita”

Palkkaharmonisointi nostaa palkkaohjelman kaltaisesti sote-alan henkilöstön yleistä palkkatasoa.

– Kunta-alan ammattijärjestöjen vaatimuksiin erillisille palkkaohjelmille ei ole perusteita eikä taloudellisia mahdollisuuksia, toimitusjohtaja Markku Jalonen lisää tiedotteessa.

Palkkaohjelma on pitkäkestoinen keino palkkauksen parantamiseen.

Jalosen mukaan lainsäätäjän tulisi vielä harkita, kuinka harmonisoinnin kustannuksia ja sen ajallista kestoa voitaisiin säädellä niin, että se olisi julkisen talouden kannalta kestävää.

Palkkaharmonisoinnista puhutaan nyt, kun työntekijät siirtyvät kunnan palveluksesta hyvinvointialueen palvelukseen ja palkat on yhdenmukaistettava. Se tarkoittaa sitä, että työantajan on maksettava saman vaativuustason töistä maksaa samaa palkkaa.

Työvoimakustannukset olivat noin 22 miljardia viime vuonna

Kunta-alan työvoimakustannukset vuonna 2021 olivat noin 22 miljardia, josta noin puolet siirtyy hyvinvointialueiden vastattaviksi.

Hyvinvointialueet ovat uusia työnantajia, jotka aloittavat 1. tammikuuta 2023. Samaan aikaan henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksella hyvinvointialueiden palvelukseen yli sadalta eri kuntatyönantajalta.

Työnantaja muuttuu noin 173 000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen viranhaltijalla ja työntekijällä.

Vain Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän henkilöstö jatkaa nykyisten työnantajien palveluksessa.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*