Palveluasuntojen vuokrasopimusten siirtyessä kunnalta hyvinvointialueelle, kunta ei irtisano sopimusta, vaan se siirtyy nykyisin ehdoin hyvinvointialueelle. Kuva: Ville Miettinen

Palveluasuntojen vuokraus päättyy kunnissa vuoden vaihteessa, kun kiinteistöjen vuokrasopimukset siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. 

Kunta toimii siis palveluasunnoissa asuvien vuokranantajana vuoden loppuun asti. 

Asukkaille on syytä ilmoittaa hyvissä ajoin, että hyvinvointialue jatkaa heidän vuokranantajanaan ensi vuoden alusta nykyisin sopimusehdoin. 

Sekaannusten välttämiseksi asukkaiden ei tule maksaa tammikuun vuokraa nykyiselle vuokranmaksutilille. Hyvinvointialue ilmoittaa heille uudet tili- ja yhteystiedot.

Kunnat vuokraavat usein palveluasuntoja asukkaille kiinteistön varsinaisen omistajan sijaan.

Vuokrasopimuksen ketjuttamisella on mahdollista hyödyntää kunnan oikeus alv-palautukseen, mikä alentaa asuntojen vuokratasoa merkittävästi. 

Muutos vaikuttaa Kelan tukien maksamiseen

Vuokranantajan tiedoissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat myös asumisen tukien ja perustoimeentulotuen maksamiseen.

Tuoteomistaja Henriikka Hoffrén Kelasta korostaa kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä, jotta asukkaiden tuet saadaan maksettua tammikuussa ajallaan.  

–On tärkeää, että kunnat ovat yhteydessä hyvinvointialueisiin, jotta hyvinvointialueilla tiedetään, mitkä palveluasuntojen vuokrasopimukset siirtyvät niille, Hoffrén sanoo.

Hyvinvointialueita Kela pyytää ilmoittamaan uuden vuokranantajan nimen, Y-tunnuksen ja tilinumeron Kelaan heti, kun ne ovat tiedossa.

Kela haluaa tiedon muutoksista myös silloin, jos vain osa kunnallisen vuokranantajan kohteista siirtyy hyvinvointialueelle.

Lisätietoa muutosten ilmoittamisesta on luettavissa Kelan sivuilta. Kuntaliitto järjestää aiheesta webinaarin 2. marraskuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä