Hoitotyön Tutkimussäätiö tukee hoitotieteellistä tutkimusta ja sen tulosten soveltamista käytäntöön.

Hoitotyön Tutkimussäätiö (Hotus) katsoo, että panostamalla näyttöön perustuvien käytäntöjen levittämiseen sekä ehkäiseviin toimenpiteisiin hoitotyössä voitaisiin päästä jopa satojen miljoonien eurojen kustannussäästöihin.

– Säästöjen toteutuminen ei vaadi rahallisesti suuria investointeja vaan pikemminkin asenteiden ja käyttäytymisen muutosta, sanoo Hotusin tutkimusjohtaja Arja Holopainen.

Hotus on selvittänyt painehaavojen, käsihygienian puutteiden ja kaatumistenkustannuksia ja tavoitettavissa olevia säästöjä THL:n ja STM:n tilastoista sekä kotimaisista ja kansainvälisistä tutkimuksista.

Säästöhaarukka on suuri ja se johtuu Holopaisen mukaan siitä, että kaikkia haittatapahtumia, varsinkaan niin sanottuja läheltä piti -tilanteita ei kirjata tilastoihin.

MainosEsimerkiksi painehaavoista, joita ennen kutsuttiin makuuhaavoiksi, syntyy vuosittain tutkimusten mukaan 350–525 miljoonan euron kustannukset. Luku edustaa 2–3 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista.

Painehaavojen kunnollinen ehkäisy edellyttäisi rahallisia investointeja, jotka olisivat vain 10 prosenttia niiden aiheuttamien kulujen yhteissummasta.

– Painehaavojen syntymekanismi on monimutkainen ja olisi utopiaa odottaa, että ne kaikki voitaisiin ehkäistä. Kuitenkin suuri osa niistä voitaisiin välttää toiminnallisin muutoksin, tutkimusjohtaja Arja Holopainen arvioi.

Lue lisää tuoreesta Kuntalehdestä 12/2015

Lisää aiheesta:

Mistä löytyvät sote-uudistuksen rahat?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*