Pienituloiset ikääntyneet sairastavat muita enemmän, mutta eivät saa riittävästi apua.
Kuva: Seppo Haavisto

Pienituloiset vanhukset tarvitsevat eniten terveyspalveluita, mutta käyttävät niitä vähiten, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt jättää menemättä lääkäriin rahan takia. Useampi kuin joka neljäs pienituloinen vanhus ei saa riittävästi tai lainkaan kotipalvelua ja lähes viidennes ei saa riittävästi tai lainkaan kotisairaanhoitoa.

– Pienituloiset ikääntyneet, erityisesti toimeentulotukea hakeneet, jättävät muita useammin menemättä lääkäriin rahanpuutteen vuoksi, tutkija Katri Hannikainen sanoo THL:n tiedotteessa.

– Alimmatkin terveydenhuollon asiakasmaksut ovat liikaa, ja niistä säästetään, jos vaivan tai sairauden kanssa vielä pärjää. Varsinkin hammashoidon hinta nousee helposti korkeaksi julkisellakin puolella.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Pienet tulot ja yksin asuminen lisäävät avun tarvetta

THL selvitti kyselytutkimuksella 65 vuotta täyttäneiden sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta, käyttöä ja kokemuksia. Valtaosa ikääntyneistä ilmoitti tarvinneensa terveyskeskuslääkärin palveluita viimeisen vuoden aikana.

Eniten palveluita tarvitsivat pienituloisimmat. Pienituloisuuteen liittyy keskimääristä heikompi fyysinen ja psyykkinen toimintakyky ja suurempi sairastavuus kaikissa ikäluokissa.

Lisäksi hoidon tarvetta lisää yksin eläminen. Pienituloiset elävät yksin suurituloisia huomattavasti useammin, jolloin kotihoidon merkitys korostuu.

THL:n selvityksen mukaan lähes joka neljäs pienituloisimmista 75 vuotta täyttäneistä tarvitsee kotisairaanhoitoa tai kotipalvelua. Suurituloisimmista kotihoitoa tarvitsee hieman useampi kuin joka kymmenes.

Vanhusten huolto kuntalaisten suurin huolenaihe

Vanhusten huolto huolettaa kuntalaisia. Kunnallisalan kehityssäätiö Kaksin kyselyyn vastanneista yli puolet odottaa ikääntyneiden palveluiden ajautuvan huonolle uralle lähivuosina.

Kysely julkaistiin prjantaina 23. helmikuuta. Sen mukaan kuntalaisten suurimmat huolenaiheet ovat rikollisuuden, vanhusten huollon ja terveyspalvelujen kielteinen kehitys.

Kuntalaiset uskovat, että kotikunnan työllisyys kehittyy, mutta vanhusten huolto ei. Taulukko: Kunnallisalan kehittämissäätiö

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Apteekissa nähtyä. Vanhus osti lääkkeitä, sai vasta tiskillä kuulla kuinka diabeteslääke olikin kallis. Sanoi, ettei voi ottaa sitä, ei ole varaa noin kalliiseen lääkkeeseen. Nämä hallituksen päätökset pienentää diabeteslääkkeiden kelakorvausta saavat aika nopeasti säästöjä. Vanhusdiabeetikot kuolevat nopeammin alta pois kuluttamasta valtion rahoja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*