Päivystysten keskittämisen myötä potilaita kuljetetaan hoitoon aiempaa pitempiä matkoja.

Pohjanmaan kunnat ja Maakuntaliitto vetoavat valtiovaltaan Vaasan keskussairaalan puolesta Helsingin Sanomien koko etusivun kokoisessa ilmoituksessa. Siinä kehotetaan valtiovaltaa heräämään. Ilmoituksessa sanotaan, että hoito ja palvelut on järkevää tarjota siellä, missä väestö on.

Ilmoituksessa vedotaan kielellisiin oikeuksiin, sairaalan nykyiseen tasoon sekä etäisyyteen lähimpään yliopistolliseen sairaalaan.

hs_ilmoitus_vaasa_sote_2

 

Vireillä olevan päivystystä koskevan lain mukaan Vaasan sairaalan päivystyksen kattavuutta vähennetään. Lähin laajan palvelun päivystyssairaala olisi Etelä-Pohjanmaan puolella Seinäjoella.

Pohjanmaalaisista puolet puhuu äidinkielenään ruotsia, ja Pohjanmaalla katsotaan, että heidän oikeutensa vaarantuvat, jos Vaasan keskussairaalan palvelutasoa heikennetään.

Ilmoituksessa huomautetaan, että Vaasan keskussairaala sijoittuu THL:n mittauksissa 2–3 sairaalan kärkijoukossa.

Kunnat ja maakuntaliitto perustelevat Pohjanmaan tarpeita myös toteamalla, että Pohjanmaa on Suomen viennin merkittävin tekijä.

Taistelua alueen laajan päivystyksen sairaalan asemasta on käyty Vaasan ja Seinäjoen kesken koko sen ajan, kun päivystyssäädösten uudistaminen on ollut vireillä. Takana on hanke, jossa laaja päivystys keskitetään 12 keskussairaalaan, eli viiteen yliopistolliseen ja seitsemään muuhun keskussairaalaan. Muissa sairaaloissa päivystyksen toimialaa leikataan.

Vaasa haluttiin alun perin Seinäjoen tilalle laajanpalvelun päivystyssairaalaksi. Nyttemmin puhutaan Vaasan nimeämisestä 13:ksi laajan päivystyksen sairaalaksi.

Vaasan keskussairaalan näkökulmasta lisää maakuntaliiton sivulla.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*