Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus 0,65 työntekijää asiakasta kohden tuli voimaan huhtikuussa 2023. Kuva: Seppo Haavisto

Henkilöstömitoitus täyttyy verrattain hyvin ympärivuorokautisen hoivan suhteen. Yksiköistä 93 prosenttia täytti vähimmäismitoituksen, THL tiedottaa.

Vanhuspalvelulain mukaisen vähimmäishenkilöstömitoituksen 0,65 täyttymistä seurattiin huhtikuussa 2024 osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vanhuspalvelujen tila -tutkimusta.

Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus 0,65 työntekijää asiakasta kohden tuli voimaan huhtikuussa 2023.

– Vähimmäismitoituksen alittaneiden osuus on noussut hieman viime lokakuusta. Samalla 0,7 mitoituksen ylittävien osuus on laskenut, THL:n hankekoordinaattori Saana Saske kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Muutoksen taustalla on henkilöstömäärän pieneneminen, asiakasmäärän pysyessä tasaisena, Saske jatkaa THL:n tiedotteen mukaan.

Iso muutos tulossa

Hallitus esitti kehysriihessään huhtikuussa ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen höllentämistä 0,6:een.

Asiaa koskeva vanhuspalvelulain muutos on parhaillaan lausuntokierroksella (14.8. saakka).

Muutos tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

Lakiluonnoksessa oleva vähimmäismitoitus 0,6 täyttyi huhtikuussa 99 prosentissa yksiköistä. 

Huhtikuussa mitoitus oli 59 prosentissa yksiköistä 0,65-0,69, ja 34 prosentissa yli 0,7.

Lakisääteinen henkilöstömitoituksen nousu on tapahtunut asteittain. Vuonna 2020 se oli vähintään 0,5, vuonna 2021 vähintään 0,55 ja vuonna 2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden.

Vuoden 2023 huhtikuusta lähtien vähimmäismitoitus on ollut 0,65 työntekijää asiakasta kohti.

Lakisääteinen vähimmäismitoitus toteutui parhaiten Keski-Uudellamaalla, jossa kaikki yksiköt täyttivät alarajan 0,65.

Ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden henkilöstömitoitus alueittain huhtikuussa 2024. Lähde: THL

Pohjanmaa erottuu joukosta

Lisäksi THL tiedottaa, että eniten haasteita oli Pohjanmaalla, jossa 20 prosenttia yksiköistä ei täyttänyt vähimmäismitoitusta.

Yli 0,7 mitoitus oli suhteellisesti yleisintä Kainuussa ja Keski-Suomessa, joissa noin puolessa alueen yksiköistä mitoitus oli 0,7 tai enemmän. 

– Vähimmäismitoituksen 0,65 alittavia yksiköitä on Keski-Uusimaata lukuun ottamatta kaikilla hyvinvointialueilla. Vuoden vaihteessa mahdollisesti voimaan tulevan 0,6 mitoituksen alittavia yksiköitä löytyi 11 alueelta, THL:n erikoistutkija Kim Josefsson huomauttaa. 

THL tiedottaa, että mitoituksen 0,65 alittavia yksiköitä on kaikilla alueilla Keski-Uusimaata lukuun ottamatta.

Yksittäisiä mitoituksen 0,6 alittavia yksiköitä on Helsingissä, Itä- ja Länsi-Uudellamaalla, Kainuussa, Lapissa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Kaikilla alueilla on 0,7 mitoituksen ylittäviä yksiköitä, ja näiden yksiköiden osuus vaihtelee 18 prosentista 52 prosenttiin.

THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain erilliskyselyllä. Seurannassa yksiköt tallentavat itse työtuntitietonsa ja asiakasmäärän THL:n tietokantaan.

THL tiedottaa myös, että yksiköt vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta.

THL laskee tallennetuista työaikatiedoista mitoituksen vanhuspalvelulain edellyttämällä tavalla kaikille yksiköille.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*