Pohjois-Karjalan maakuntauudistuksen ohjausryhmän mukaan sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapausmalli ei nykymuodossaan ole maakunnan asiakkaiden ja yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.

Lakiesityksestä antamassaan lausunnossa ohjausryhmä toteaa, että esitetty malli voi vaarantaa yhteiskunnan kannalta kriittisen päivystystoiminnan, hajottaa palvelujen integraation ja lisätä kustannuksia.

– Nykyinen Siun soten toiminta on mallina kustannustehokkaampi ja turvaa paremmin palvelujen integraation. Uudistus tarkoittaisikin merkittäviä taka-askeleita sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudelle Pohjois-Karjalassa, toteaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen sanoo ohjausryhmän tiedotteessa

– Päivystyksen toimivuutta meillä ei ole varaa vaarantaa, Pirskanen korostaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ohjausryhmän puheenjohtajan Hanna Huttusen mukaan Siun soten toimintatapoja tulisi hyödyntää valtakunnan tasolla

– Olemme täällä Pohjois-Karjalassa tehneet lausuntopohjan yhdessä. Jokainen taho voi hyödyntää sitä ja huomioida strategisesti tärkeitä yhteisiä näkemyksiä omassa lausunnossaan. Jokainen taho antaa kuitenkin oman lausuntonsa.

Ohjausryhmä pitää tärkeänä uudistuksen toteutumista ja etenemistä esitetyssä aikataulussa niin, että uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1.1.2019. Valinnanvapaus edellyttää kuitenkin huomattavia muutoksia ja se tulee toteuttaa vaiheittain.

Lausunnossa todetaan, että valinnanvapaus ja markkinoiden avaaminen tulisi toteuttaa esimerkiksi laajentamalla nykyistä palvelusetelijärjestelmää ja mahdollistamalla näin pk-yritysten palvelutuotanto.

Keskustelu vääristynyt

Tuoreessa Kuntalehdessä Pirskanen pitää sote-keskustelua vääristyneenä, kun se on keskittynyt niin vahvasti valinnanvapauteen.

– Maakuntien ohjauksessa olisi sotessa noin 20 miljardia euroa, josta valinnanvapauden osuus on laajimmillaankin noin 5-6- miljardia. Suoran valinnanvapauden alla, asiakkaan valittavana, olisi ehkä noin 1,5 miljardia.

– Emme ole lukujen perusteella lainkaan samassa sarjassa. Ennemmin kuin kilpailusta, meidän pitäisi puhua yhteistyöstä ja työnjaosta. Meille jää katveita, joissa löytyy luontevasti elintilaa etenkin ketterille toimijoille.

Kilpailuun, niin tervetulleeksi kuin hän sen toivottaakin, sisältyy kuitenkin riski: Mikäli erikoissairaanhoidosta siirtyy osaajia laajasti yksityiselle sektorille, voi päyvstyksen järjestäminen vaarantua. Päivystävissä sairaaloissa henkilösönt peliuvara on joillakin erityisaloilla pieni jo nykyisellään.

– Meidän tulisi nyt katsoa, mihin kohtaan kilpailu sopii, mihin ei, Pirskanen sanoo.

Pohjois-Karjalan maakuntauudistuksen ohjausryhmän lausuntopohja

TEKSTI: Ville Miettinen, Kirsi Riipinen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*