Digitalisaatio on läpileikkaavassa roolissa molemmissa sote-kehittämishankkeissa Pohjois-Savossa. Kuva: Pekka Moliis

Pohjois-Savossa on käynnistynyt kaksi sosiaali- ja terveydenhuollon laajaa kehittämishanketta: sote-rakenneuudistus ja tulevaisuuden sote-keskus. Rakenneuudistuksessa kehittämistoimien keskiössä ovat johtaminen ja digitaalisuus. Tulevaisuuden sote-keskuksessa puolestaan pureudutaan peruspalveluiden saatavuuteen, ennaltaehkäisyyn, laatuun ja yhteentoimivuuteen. 

Hankkeet muodostavat yhdessä POSOTE20-hankkeen, joka koordinoi kehittämishankkeita sekä uudistuksen vapaaehtoista alueellista valmistelua. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle 9,4 miljoonan euron rahoituksen. 

POSOTE20-hankejohtaja Jussi Lampi kertoo, että digitalisaatio on läpileikkaavassa roolissa molemmissa kehittämishankkeissa. Palveluiden digitalisoinnilla tavoitellaan aiempaa tavoittavampia palveluita koko Pohjois-Savon alueella

– Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa keskiössä ovat vaikuttavuus, monialaisuus, yhteentoimivuus, saatavuus ja laatu. Se kuvastaa myös niitä tavoitteita, mitkä tällä hetkellä ovat meille tärkeimpiä, jotta asiakas saisi paremmin yhdellä kertaa tarvitsemansa avun.

Digitalisaatioon liittyviä kehittämistoimenpiteitä toteutetaan sote-rakenneuudistusrahoituksella ja toimenpiteistä vastaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri.

Alueellinen suunnittelu ei valu hukkaan

Alueelliseen valmisteluun omia haasteitaan luo kansallinen sote-uudistus, jonka yksityiskohdat ovat edelleen avoimia. Lampi uskoo, että nyt Pohjois-Savossa tekeillä olevat kehityshankkeet hyödyttävät alueen sote-palveluita joka tapauksessa.

– Tässä sotessa hieno piirre on se, että kävi hallinnollisen uudistuksen kannalta kuinka tahansa, kehittämistoimet erityisesti peruspalveluihin tuovat uudistusta ja hyvää muutosta joka tapauksessa. 

Kehittämishankkeita toteuttavat Pohjois-Savossa muun muassa kunnat, kuntayhtymät ja alueen sairaanhoitopiiri. Lampi kertoo alueellisen valmistelun etenevän valtakunnallisen lainsäädäntötyön askelmerkeissä.

– Alueellinen valmistelu etenee sitä mukaa, kun hallituksen lainsäädäntötyö etenee. Aina kun työ etenee askeleen eteenpäin, niin intensiteettiä nostetaan myös alueellisessa valmistelussa.

Lausuntokierros valtioneuvoston sote-luonnoksesta päättyy 25. syyskuuta. Tavoitteena on, että ehdotus siirtyisi eduskunnan käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*