Merkittävin syy havaittuihin puutteisiin kouluterveydenhuollossa Pohjois-Pohjanmaalla oli terveydenhoitajien ja lääkäreiden määrän vaje.(Kuva: Ville Miettinen)

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toteaa suorittamansa valvonnan perusteella, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen kouluterveydenhuollon palveluiden määräaikaistarkastukset eivät toteudu kaikilta osin lainsäädännön mukaisesti.

Merkittävin syy havaittuihin puutteisiin oli terveydenhoitajien ja lääkäreiden määrän vaje. Vuosiluokkien 1.–9. määräaikaisissa terveystarkastuksissa lukuvuonna 2022–2023 huolestuttavin tilanne oli Oulun eteläisellä ja Rannikon alueilla, joilla sekä terveydenhoitajien että lääkärien puute on suurin.

Oulun eteläiseen alueeseen kuuluvat seuraavat kunnat: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kärsämäki, Nivala, Oulainen, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi, Siikalatva ja Ylivieska.

Rannikon alueeseen kuuluvat: Kalajoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Raahe ja Siikajoki.

Parhaiten peruskoululaisten määräaikaistarkastukset toteutuivat Koillismaan, Oulunkaaren ja Lakeuden alueilla. Alueiden kesken oli kuitenkin kuntakohtaisia eroja.

Oulun alueella edellä mainitut tarkastukset eivät toteutuneet kaikilta osin lainmukaisesti Kontinkankaalla, Tuirassa, Haukiputaalla eivätkä Kiimingissä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoo valvonnan tuloksista perjantaina 5. huhtikuuta julkaisemassaan tiedotteessa.

Valvonta kantelun perusteella

Avi järjesti valvonnan virastoon kesällä 2023 saapuneen kantelun perusteella.

Saamansa selvityksen perusteella aluehallintovirasto kehotti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta korjaamaan todetut puutteet ja huolehtimaan siitä, että väestö saa lainmukaiset ja riittävät kouluterveydenhuollon palvelut alueella yhdenvertaisesti.

Kouluterveydenhuollon tarkastukset tulee toteuttaa viiveettä, jotta lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen häiriöt sekä perheiden tuen tarpeet havaitaan ajoissa.

Avi katsoo myös, että hyvinvointialueen omavalvonta on ollut riittämätöntä. Virasto kehottaa hyvinvointialueen johtoa edelleen seuraamaan aloitettujen ja suunniteltujen toimenpiteiden riittävyyttä ja vaikuttavuutta omavalvonnan keinoin palvelujen saatavuuden parantamiseksi. Lisäksi hyvinvointialueen johdon tulee huolehtia, että kouluterveydenhuollon palvelut järjestetään jatkossa lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Avi jatkaa Pohteen kouluterveydenhuollon palvelujen järjestämisen valvontaa lukukauden 2023–2024 ajalta.

Avi on pyytänyt hyvinvointialuetta toimittamaan sille yksilöidyn selvityksen, josta käy ilmi mihin toimenpiteisiin alueella on ryhdytty kouluterveydenhuollon palvelujen järjestämisen saattamiseksi lainmukaisiksi.

Koko Pohteen alueella suositus kouluterveydenhoitajien oppilasmäärästä 460 oppilasta per kouluterveydenhoitaja ylittyy. Suosituksen on antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan kouluterveydenhuollon palvelut tulee järjestää siten, että oppilaan yksilöllisiin hyvinvoinnin riskeihin ja ongelmiin kyetään vastaamaan ajoissa. Lisäksi tulee varata riittävästi aikaa muun muassa oppilaan mielenterveyspulmien selvittelyyn, tuen antamiseen sekä monialaiseen yhteistyöhön opiskeluhuoltopalvelujen, opettajien ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä