Sosiaali- ja terveyspalvelurakenteen uudistuksen jatkovalmistelussa täytyy kiinnittää erityistä huomiota yhdenvertaisuuden toteutumiseen valinnanvapaudessa, sanoo rakenneuudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

– Käytännön tilaisuudessa ihmisten mahdollisuus tehdä valintoja on erilainen, Pöysti sanoo.

– Tavoite on että olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä valintoja mutta tietysti toimintakyvyn ollessa yksilötasolla rajoitettu se vähän pienentää valinnan mahdollisuuksia

Kun aluejako selkiytyy, käynnistyvät alueelliset muutosprojektit. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut irrotetaan kuntapohjasta, kunnilla on jatkovalmistelussa iso rooli, Pöysti vakuuttaa.

– Toivotaan että kunnat ovat aktiivisesti toimijoina rakentamassa alueellista mallia, miten palvelut jatkossa tehdään ja miten järjestetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö kunnille jäävissä merkittävissä tehtävissä.

Katso Tuomas Pöystin haastattelu Kunta.tv:stä:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tasavertaisuuteen liittyvät myös välimatkat ja todelliset liikenneyhteydet. Helsinkiläinen mussutus siitä, että helsinkiläiset maksavat muun maan pitämisen asuttuna on kovin turhanpäiväistä ja kyseenalaista. Yhtä hyvin maakunnissa voidaan väittää, että Helsinki ja sen ylenpalttiset palvelut on rakennettu muun maan rahoilla. Ja edelleenkin tuetaan sadoilla miljoonilla Helsingin liikennejärjestelyjä. Lentoliikenne on kovin Helsinki-keskeistä kuten raideliikennekin. Eli tasavertaisuuteen kyllä ehdottomasti myös se, missä ajassa ja millä kustannuksilla pääsee palvelun toteutuspaikalle. Kannattaa ehdottomasti katsoa karttaa ja sote-alueita ja miettiä millaisilla etäisyyksillä niitä toteutuspaikkoja on. Nyt on mahdollisuus parantaa tasavertaisuutta. Vanhassa mallissahan pääsääntöisesti niissä paikoissa, missä on korkein kunnallusvero, oli huonoimmat julkiset palvelut. Poikkeuksiakin toki on.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*