Valinnanvapaudessa saatetaan päätyä nopeampaan malliin ja unohtaa varovainen ja hidas eteneminen, sanoo Tuomas Pöysti. (Arkistokuva: VN / Laura Kotila)

Virkamiesryhmä esittää soten valinnanvapaudessa todennäköisesti nopeaa etenemismallia, vahvistaa sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti Kuntalehdelle.

– Nopeammin ja laajemmin valinnanvapautta toteuttava malli on käsittelyssä. Se voi olla se, mihin päädytään, hän sanoo.

Pöystin mukaan ensin tehtäisiin lainsäädäntö aika nopealla tavalla, mutta toimeenpanossa tulisi porrastuksia.

– Porrastus voisi tulla siihen, että mihin päivämäärään mennessä ihmiset listautuisivat tuottajiin, hän sanoo.

Tässä päätettäisiin myös siitä, mitä tapahtuu, jos kaikki kansalaiset eivät ole listautuneet määräaikaan mennessä sote-palveluja tarjoavien tuottajien asiakkaiksi. Pöystin mukaan on päätettävä, miten passiiviset ihmiset jaettaisiin tuottajille.

 

Varovainen ja hitaan etenemisen
malli ei ole tulossa ehdolle

 

Pöystin mukaan Ylen torstainen uutinen ehdotuksesta valinnanvapauden toteutumiseksi ei ole etenemässä virkamiehistä koostuvassa ryhmässä.

– Lainvalmistelussahan tehdään aina useampi malli ja vaihtoehto. Ylen uutinen perustuu yhteen vaihtoehtoon, joka ei ole tulemassa virkamiesesitykseksi. Se on niin sanottu varovaisen ja hitaamman etenemisen vaihtoehtomalli, Pöysti sanoo.

Pöysti itse on aiemmin sanonut muun muassa Kuntalehdelle, että olisi hyvä, jos valinnanvapaudessa edettäisiin vaiheittain.

– Juu, olen sanonut näin, ja sen takia on pohdittu erilaisia etenemisvaihtoehtoja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*