Raha ja valta kiinnostivat kansanedustajia sosiaali- ja terveysvaliokunnan järjestämässä avoimessa kuulemisessa hallituksen sote-lakiesityksen tiimoilta. Kansanedustajien kysymyksissä nousivat esiin erityisesti lain kustannusvaikutukset sekä sote-alueiden ja tuottamisvastuualueiden rooli ja määrä. Myös asiansa hyvin hoitaneiden kuntien kannustaminen nousi kysymyksissä esille useampaan kertaan.

Väliin varsin ärhäkästi lakiesitystä puolustanut peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vakuutti lakiuudistuksen tuovan myös kaivattuja säästöjä, vaikka ensisijaisesti sote-uudistuksen tavoite onkin kustannusten hillintä.

– Meillä on jo esimerkkejä onnistumisista, kun on otettu kokonaisvaltainen ote palveluun mukaan. Syntyy kannuste katsoa, kuinka moni asiakas ja potilas joutuu kalliimman erikoissairaanhoidon luukulle. On pakko miettiä, miten vähennetään sitä kalleinta mahdollista laskua, kun asiat tulevat saman johdon ja budjetin alaisuuteen, Susanna Huovinen totesi kysymyksiin vastatessaan.

– Integraatio lisäksi oleellista on se, että meillä on tällä hetkellä järjestämisvastuullisia tahoja lähes 200 kappaletta. Tämä homma pitää saada haltuun. Ja onhan siinä pikkainen ero, että meillä on 200 järjestämisvastuullista aluetta, kuin että meillä on niitä viisi, puuskahti ministeri Huovinen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on kaikkiaan yhdeksän kuulemista sote-lain tiimoilta ennen helmikuun puolta väliä. Perustuslakivaliokuntaa lukuun ottamatta muut lausuntovaliokunnat antavat laista lausunnot eduskunnalle 17. helmikuuta mennessä. Aikataulusta kertoneen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehulan (kesk.) mukaan perustusvaliokunta kulkee tässä asiassa omia latujaan ja käyttää aikaan riittävästi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja ja ennen vuoden 2012 kuntavaalia, eivät puolueet kertoneet mitään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta.

    Tietävätkö äänestäjät SELKOKIELELLÄ ennen vuoden 2015 huhtikuun eduskuntavaalia eri puolueiden sote-mallit?

    Millainen sote-demokratia on eri puolueiden sote-malleissa?

    Siirrytäänkö poliittisten virkamiesten johtamaan sote-politbyroo-malliin?

  2. Tässä SOTEssa ei ole enää mitään selkokielistä. Hallituksen näkökulmasta tarkasteltuna näyttää tärkeältä, että ministeri Huovinen saa sulan hattuunsa.

    SOTE-kehykset on rikottu jo useaan kertaan, siis hallituksen toimesta. Kaikki on kesken monestakin näkökulmasta: demokratia, itsehallinto ml. perustuslaki, rahoitus, ym…

    Ainoastaan hallituksen mielikuvissa kaikki alkaa olla valmista. Tämä jos mikä on valtapolitiikkaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä