- Täydet pisteet Siun sotelle kolmen vuoden valmistelutyöstä, jossa otettiin ihmiset huomioon, kehui Juha Rehula Sairaanhoitajapäivillä. Vieressä joensuulainen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen. (Kuva: Ville Miettinen)

Pelko Siun soten mahdollisesta hajoamisesta sote-uudistuksen ja erityisesti valinnanvapauden takia on turha, vakuuttaa perhe- ja peruspaveluministeri Juha Rehula, kesk.

Pohjois-Karjalan maakuntauudistuksen ohjausryhmä totesi valinnanvapauden lakiluonnoksesta antamassaan lausunnossa, että malli ei nykymuodossaan ole maakunnan asiakkaiden ja yhteiskunnan kokonaisedun mukainen vaan voi vaarantaa yhteiskunnan kannalta kriittisen päivystystoiminnan, hajottaa palvelujen integraation ja lisätä kustannuksia.

Sairaanhoitajapäivillä perjantaina sote-paneeliin osallistunut SDP:n joensuulainen kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen toi saman huolen esiin.

– Pelkään, että valinnanvapaus hajottaa Siun soten, Ropponen sanoi.

– Aivan turhaa pelottelua, puuskahti tähän Rehula.

Hän sanoi olevansa ennemmin huolissaan alueista, joissa Pohjois-Karjalassa vuosia tehty kehittely on vielä työn alla, Rehula muistutti.

– Teillä on organisaatio ja kuntarajat ylittävä yhteistyö. Teette hyvää työtä, Rehula sanoi Mäkisalo-Ropposelle.

– Siun sote jatkaa 1.1.2019 sitä mitä jo tekee, ministeri vakuutti viitaten päivämäärään, jolloin sote-uudistuksen on määrä tulla voimaan.

Mäkisalo-Ropposta Rehulan vakuuttelu ei varsinaisesti huojentanut.

– Kun olen ollut laatimassa Joensuun kaupungin lausuntoa [valinnanvapaudesta] ja sivusta seurannut Siun soten lausuntoa, ei meillä ole kukaan vakuuttunut siitä, että Siun sote säilyy ja pääsemme kahden vuoden päästä jatkamaan siitä missä olemme, Mäkisalo-Ropponen sanoi Kuntalehdelle.

Hän on skeptinen ylipäänsä vakuutteluja kohtaan, joiden mukaan kaikki on hyvin.

– Kun kysyy esimerkiksi perusteluja, miten tämä palvelee integraatiota tai hoitoketjuja, ei sieltä koskaan saa vastausta. Kun sitten vakuutellaan että kaikki on hyvin, tulee vain suurempi huoli, että mikä tässä nyt oikein on.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Avatar Selkeään Siun soteen ei ole tarvittu yhtään sivua Rehulan 2000 sivun lakinipusta sanoo:

    Rehulan pettävällä pohjalla oleva slogan:

    “Sote on otettava pois kuntapohjasta”.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*