Valinnanvapauden toteuttamiseen liittyy vielä runsaasti avoimia kysymyksiä, Juha Rehula korosti toistuvasti. (Arkistokuva. Kuva: Valtioneuvosto / Laura Kotila).

Tiistaiaamun tiedotustilaisuus valinnanvapauden toteuttamisen malleista ei jäänyt lajissaan viimeiseksi, lupasi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., tilaisuuden päätteeksi.

Rehula toisti puheenvuoronsa aikana useaan kertaan, että töitä riittää, koska avoimia kysymyksiä avainasioissa on niin paljon.

Auki on esimerkiksi, miten asiakkaiden mahdollisuus tehdä valintoja käytännössä toteutetaan.

– Menettelyn tulee olla asiakkaiden oikeuksia kunnioittava sekä sellainen, että sen ympärille ei rakennu turhaa byrokratiaa.

Professori Mats Brommelsin johtama selvitystyöryhmä päättyi lopulta ”malliin 2,5”, jolla viitataan aiemmin esitettyjen neljän mallin tuunattuun kakkosversioon.

Mallin aiheuttamien muutosten kokonaisvaikutukset on selvitettävä, Rehula sanoo. Vaikutuksiin liittyy kysymyksiä asiakasmaksuista, matkakustannuksista sekä maan rajat ylittävän terveydenhuollon korvaamisesta.

– Nyt esitetty malli pohjautuu hallitusten linjausten mukaisesti monituottajamalliin. Sen toteuttamisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että asiakkaan palveluketjut ja -kokonaisuudet säilyvät eheinä. Tämä on olennaista myös kustannusten hillinnän vuoksi.

Rehula totesi, kuten on todennut useasti aiemminkin, että työterveyshuolto säilyy sote-uudistuksessa ennallaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä