Kuva: Kari Långsjö
SDP antaisi maakunnille verotusoikeuden, Antti Rinne sanoo. Myös kuntaministeri Anu Vehviläinen on esittänyt maakuntaverotuksen mahdollisuuden selvittämistä.

Oppositiopuolue SDP ei halua kaataa sote-uudistusta vaan korjata sen ”rikkinäiset kohdat”, puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Kalevan haastattelussa.

SDP:n kansanedustajat ovat kritisoineet uudistusta voimakkaasti. Kritiikin pontimena on ollut huoli kustannusten noususta ja eriarvoisuuden lisääntymisestä.

Rinteen mukaan korjaamista kaipaa mm. lääkääriin pääsy ajoissa, lastensuojelu ja ikäihmisten hoiva.

– Ne kohdat jotka eivät kaipaa korjaamista, pitää jättää ehjiksi, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan SDP haluaa muiden puolueiden tapaan palvelujen järjestämiselle leveämmät hartiat, esimerkiksi maakuntahallinnon. SDP antaisi maakunnille verotusoikeuden, jota ei hallituksen esityksessä ole tulossa.

Mikäli kuitenkin kävisi niin, että uudistus ei onnistukaan tällä hallituskaudella, tehtyä valmistelua voisi hyödyntää seuraava hallitus, Rinne sanoo.

SDP on kilpaillut viime aikoina gallupeissa suosituimman puolueen paikasta kokoomuksen kanssa. Jos sote-uudistus toteutuu suunnitellussa aikataulussa ja SDP nousee hallitukseen ensi kevään eduskuntavaaleissa, puolueen sote-linjat ovat Rinteen mukaan selvät.

– Tilaaja-tuottajamalli puretaan, eli julkinen sektori edelleen järjestää ja tuottaa palvelut niin halutessaan. Se voi käyttää yksityisiä firmoja tai kolmatta sektoria niin halutessaan, Rinne sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Niinpä tietenkin, SDP:n ja keskustalaisten kynnet aina toisten taskuissa. Tähän maailman kovimmin verotettuun maankolkkaan ja kalleimpien elinkustannusten kulmakuntaan vielä lisää veroja ja veroluonteisia maksatusautomaatteja…. kun suunnan piti olla toisenlainen, SOTE- uudistuksen ja ministereidenkin hehkuttaman hallinnonuudistuksen ”yhdistämisen” tuomat säästöt kansalaisten verotustaakkaan. Nyt on nähty miten pitkään nuo katteettomat lupaukset kesti; eivät edes uudistuksia koskeneiden kaikkien lakien voimaantuloon saakka! Köyhiltä kupataan viimeisetkin pennit näiden himmeleiden pystyssäpitämistä varten. Ei riitä sinisiltä rohkeutta kertoa mielipidettään tähän(kään) asiaan, peesaillaan vaan. Jos isävennamo olisi vielä puikoissa niin löytyisi joku roti tähän kansan kuppaamiseen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*