Kuva: Liisa Takala
-Älkää nyt hemmetissä katkaisko maakuntien ja alueiden sote-valmistelua, koska siellä tehdään hyvää työtä, on SDP:n puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Rinteen viesti maan hallitukselle.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan pääministeri Juha Sipilä, kesk., oli ainakin ennen edellisiä eduskuntavaaleja kiinnostunut samanlaisesta sote-mallista kuin SDP nyt ajaa.

– Tämä on sitä, mistä puhuin itse asiassa ainakin Sipilän kanssa silloin, kun edellinen malli kaatui ennen vaaleja eli että johonkin tähän malliin pitäisi viedä se kuntayhtymäjuttu, Rinne muistelee kevään 2015 tilannetta.

SDP:n sote-malli on jo ehditty tuomita perustuslain vastaiseksi. Rinne harmittelee, että arviot on tehty pääosin lehtitietojen ja SDP:n nettisivuilla olevan vanhan version mukaan.

Rinteen mukaan nyt ei ole käsitetty esimerkiksi sitä, että SDP:n mallissa ei ole kysymys kuntayhtymämallista, vaan perustuslain 121 pykälän mukaisesta itsehallintoalueesta. SDP linkittää sen suoraan kuntalakiin.

– Itsehallintoalue toteutettaisiin pääsääntöisesti kuntalakiin viitaten.

Alueella olisi verotusoikeus ja vaaleilla valitut päätöksentekijät.

Rinteen mukaan SDP:n ajamalla mallilla tulisi huomattavasti integraatiota sen takia, että iso kokonaisuus eli sote-kunta järjestää ja tuottaa palvelut.

– Sote-kunnan ei kuitenkaan pakko tuottaa sote-palveluja itse. Meidän mallissa yksityinen sektori voi tuottaa palveluita, jos järjestäjätaho ostaa. Myös kolmas sektori voi tuottaa palveluita. Meidän mallissa myöskin ne kaupungit ja kunnat, joissa järjestäjätaho arvioi, että integraatio on toteutunut ja on olemassa saumattomat hoitoketjut, voisivat tuottaa palvelut.

– Yksityisen ja julkisen ei kuitenkaan pidä olla samalla viivalla, vaan julkisen pitää olla kuskin paikalla päättämässä, Rinne painottaa.

Rinteelle on ihan sama, millä nimellä sote-kunta toimisi, olkoon vaikka maakunta, mutta noin 18 sote-kuntaa on tavoiteltu enimmäismäärä, josta voidaan mennä myöhemmin alas päin.

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä 10/2018 (ilm. 4.10.).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*