Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon mukaan sote-budjettikehys ja muut talouden ohjauskeinot eivät yksin riitä ratkaisemaan kuntatalouden ongelmia.

– Tiukemmat budjettikehykset eivät riitä ilman tarpeiden vähentymistä ja toiminnan muutosta, Risikko sanoi valtiovarainministeriön seminaarissa Kuntamarkkinoilla torstaina 11. syyskuuta.

– Emme voi uskotella, että kuntatalous pelastetaan sote-budjettiraamilla. On eri asia arvioida budjettikehyksiä esimerkiksi opetuspuolella, jossa pystytään ennakoimaan, montako lasta pulpeteissa istuu. Sote-puolella pitäisi tietää montako sydänhalvausta tai onnettomuutta ensi vuonna tapahtuu, Risikko totesi.

Risikon mukaan pitää purkaa päällekkäistä hallintoa ja päällekkäisiä palveluja, hyödyntää monituottajamallia sekä lisätä kansalaisten valinnanvapautta, Risikko totesi.

– On mietittävä tautitaakan vähentämiskeinoja ja palvelujen tuotantoa. Kun järjestämistä keskitetään, on tuotantoa hajautettava.

Talouspuolen hallinnan keinoina ovat jatkossa käytössä muun muassa julkisen talouden suunnitelma, kuntia kokonaisuutena tarkasteleva uusi kuntatalousohjelma ja kuntalain tuoma kuntien alijäämän kattamisvelvoite.

Ministeri Risikon mukaan on myös jatkettava kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*