Kuva: Laura Oja

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon, kesk., mukaan tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitusta tulisi korottaa ja se tulisi kirjata lakiin.

Saarikko toteaa viestipalvelu Twitterissä, että ”lakiin on tarpeen kirjata henkilöstön vähimmäismitoitus 0,7 vanhusten tehostetussa palveluasumisessa”.

Tällä hetkellä henkilöstömitoitusta ei ole kirjattu lakiin. Ikäihmisten hoitoon liittyvää henkilöstömitoitusta säädellään vanhuspalvelulaissa sekä sosiaali- ja terveysministeriön antamassa päivitetyssä laatusuosituksessa. Laatusuosituksessa henkilöstön ehdoton vähimmäismäärä ympärivuorokautisessa hoidossa on tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa 0,50 hoitotyöntekijää asiakasta kohden.

Henkilöstömitoitus on noussut puheenaiheeksi hoivapalvelujen kriisin palattua julkiseen keskusteluun mm. Esperi Caren laiminlyöntien vuoksi. Henkilöstömitoitusta on toivonut lakiin muiden muassa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer. SuPerin torstaisen kannanoton mukaan vanhustenhoidossa on liian vähän koulutettua hoitohenkilökuntaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

– Ongelma on sekä ympärivuorokautisessa hoidossa että kotihoidossa. Henkilöstövajetta paikataan kouluttamattomilla henkilöillä. Lisäksi osa työnantajista yrittää virheellisesti osoittaa ns. haamuhoitajilla, että henkilöstömitoitus on riittävä, SuPerin kannanotossa todetaan.

– Työvuorolistoilla saattaa olla henkilöitä, jotka eivät työskentele enää ko. työpaikassa tai listoilla on keksittyjä nimiä. Kutsumme heitä haamuhoitajiksi. Haamuhoitajat eivät ole oikeasti työvuorossa läsnä, joten he eivät kuulu työvuorolistoille. Lisäksi sijaisille on merkitty lyhyitä työvuoroja, esimerkiksi neljä, viisi tai kuusi tuntia kahdeksan tunnin sijaan. Lyhyen työpäivän tekeminen vaikuttaa alentavasti mitoitukseen.

Päähallituspuolue keskusta julkisti tänään perhepoliittiset linjauksensa tulevalle hallituskaudelle. Linjauksiin sisältyy myös esitys  vanhusasiavaltuutetusta sekä vanhusasiamiehestä eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*