Vuoden selväsanainen palkinnon vastaanottivat projektisuunnittelija Riikka Törnroos ja lääkintöneuvos Olli Wanne. (Kuva: Kaisa Kaatra/Selkokeskus)

Vuoden selväsanainen-palkinto on myönnetty ensimmäistä kertaa kuntasektorin toimijalle. Selkokeskuksen neuvottelukunnan myöntämän palkinnon vastaanotti Satakunnan sairaanhoitopiiri selkokielen käytöstään sairaalan arjessa.

Perustelujen mukaan sairaalaan on kenen tahansa helppo tulla hoitoon, kun tietoa on saatavilla selkokielellä.

-Selkokieliset potilasohjeet ja verkkosivut ovat kunnianhimoisesti ja asiantuntevasti toteutettu hanke, jota voi esitellä malliesimerkkinä muille sairaanhoitopiireille, mainitaan palkinnon perusteluissa.

Satakunnan sairaanhoitopiiri on useiden vuosien ajan tuottanut selkokielellä potilaille jaettavia potilasohjeita sekä julkaissut yleisölle tarkoitetut verkkosivustonsa selkokielellä.

– Sairaanhoitopiiri on osoittanut valtavasti voimavaroja selkokieliseen tiedotukseen. Tuloksena on ollut tekstimäärältään laajin selkomateriaali, minkä varmaan mikään julkinen toimija on koskaan tuottanut, sanoo Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä.

Selkokieli käytössä

Sairaanhoitopiiri on tuottanut selkomateriaalia vuoden 2012 alusta lähtien. Ensin julkaistiin potilasohje sädehoitoon tulevalle. Positiivisen palautteen myötä julkaistiin myös muita potilasohjeita ja uusittiin verkkosivusto. Potilasohje annetaan tai lähetetään kotiin potilaalle, joka on tulossa hoitoon sairaalaan tai jonka pitää hoitaa itseään jollakin tavalla kotona.

– Aluksi oli ajatuksena, että tuotetaan materiaalia erityisryhmien käyttöön, niille väestöryhmille, joita selkokielen ajatellaan palvelevan. Selkokieltä tarvitsevien seulonta huomattiin kuitenkin mahdottomaksi, joten tehtiin päätös, että kaikki yleiskieliset potilasohjeet korvataan selkokielisillä. Näin selkokieli ei leimaa ketään ja toisaalta ketään ei haittaa, että asiat on sanottu selkeästi, kertoo projektisuunnittelija Riikka Törnroos Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin selkokieliset nettisivut

Kehitysvammaliiton tiedote palkitsemisesta

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*