Kansanedustaja, Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki, sd., uskoo, että sote-ratkaisussa syntyy tuotantoalueita enemmän kuin keskustelussa usein mainitut 15–25.

– Nyt näyttää siltä, että järjenkäyttö sallitaan. Asiakaslähtöisyys, olemassa olevan infran hyödyntäminen ja kokonaistaloudellisuus nousevat valmistelun lähtökohdiksi, Rajamäki sanoo Kuntalehdelle.

– On todennäköistä, että alueita muodostuu alkuvaiheessaan 40–50. Voi sitten olla, että luku hieman tuosta pienenee vuosien kuluessa.

Varkaus ja lähikunnat tavoittelevat uuden sote-lainsäädännön mukaista tuotantoalueen asemaa Keski-Savolle. Vastaavat aikeet ovat Ylä-Savossa Iisalmella ja lähikunnilla. Näin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueelle olisi muodostumassa jopa kolme tuotantoaluetta. Varkaus houkuttelee Keski-Savon alueeseen myös Pieksämäkeä Etelä-Savon puolelta.

– Asiaa ei pidä lähestyä karttaharjoituksilla, vaan toiminnallisesti ja kokonaistaloudellisuutta miettien. Esimerkiksi Varkaudesta on turha juoksuttaa väkeä Kysiin Kuopioon, jos ihmiset voidaan hoitaa myös lähempänä. Uskon, että myös ministeriö arvostaa tällaista kokonaistaloudellista ajattelua.

– Myös maakuntarajat ja sairaanhoitopiirien rajat on syytä unohtaa, kun tuotantoalueita kootaan. Järkevät kokonaisuudet voivat muodostua yli näiden rajojen, Rajamäki sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*