Mielenterveyden häiriöt ovat tärkein nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä. (Kuva: Ville Miettinen)

Nuorille keskusteluapua ja vastauksia mielenterveyteeen liittyviin kysymyksiin tarjoava Sekasin-chat aloitti jälleen toimintansa torstaina.

Viime keväänä osana palkittua Ylen Sekasin-kampanjaa alkunsa saanut verkkopalvelu oli huippusuosittu. Nyt chat jatkuu ME-säätiön taloudellisen tuen turvin.

Palvelua pitää yllä Suomen Mielenterveysseura muiden järjestöjen kanssa.

– Kevään kampanjaviikon aikana päivystäjät kävivät chatissa 1 239 keskustelua, mutta yhteydenottoja tuli noin 13 000. Monet jonottivat tuntikausia, mikä kertoo henkisestä hädästä ja suuresta tarpeesta löytää kuuntelija. Tämän jälkeen oli selvää, että Suomen nuoret tarvitsevat Sekasin-chatia, sanoo verkkokriisityön päällikkö Satu Raappana Mielenterveysseurasta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Chatin etuihin kuuluu, että se tarjoaa apua silloin kun useimmat palvelut ovat kiinni. Eniten halukkaita keskustelijoita onkin ollut iltaisin kello 20-23 aikaan. SEkasin-chat palvelee joka päivä aamuseitsemästä puoleenyöhön.

Sekasin-chat palvelee kello 07-00 vuoden jokaisena päivänä, jotta nuorilla olisi lähes aina mahdollisuus löytää apua.

– Nuoren ahdistus ei katso aikaa eikä paikkaa. Avun löytäminen vaatii usein energiaa ja vaivannäköä, jota huonosti voivalla nuorella ei välttämättä ole. Kirjoittaminen madaltaa kynnystä avun hakemiseen, sillä kasvokkain asioista puhuminen voi joskus tuntua vaikealta, Raappana sanoo.

Mielenterveysseuran lisäksi chatin päivystykseen osallistuvat A-klinikkasäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Nuorten Exit, Nyyti, Kasvatus- ja perheneuvonta Kasper, Väestöliitto sekä HelsinkiMission Nuorten Kriisipiste. Vuosittain noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Mielenterveyden häiriöt ovat tärkein nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä.

Lue myös:

Joensuun nuorisovaltuusto teki lehden nuorten mielenterveysongelmista

Useita alle 30-vuotiaita jää eläkkeelle mielenterveyssyistä joka päivä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*