Professori Mats Brommelsin johtama selvitysryhmä ehdottaa, että asiakkaan valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollossa tulisi toteuttaa siten, että asiakas listautuisi valitsemaansa sosiaali- ja terveyskeskukseen, joka tarjoaa tietyt peruspalvelut.

Mallissa sosiaali- ja terveyskeskus voisi olla julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimijan ylläpitämä. Palvelu olisi kuitenkin aina julkisesti määriteltyä ja rahoitettua. Sosiaali- ja terveyskeskus voisi muodostua eri palveluntuottajista, jotka verkostoituvat tai käyttävät alihankkijoita.

Asiakas listautuisi valitsemaansa sosiaali- ja terveyskeskukseen vähintään puolen vuoden ajaksi. Jos asiakas ei valitsisi itse, maakunta osoittaisi sosiaali- ja terveyskeskuksen lähialueelta.

Brommels korosti tiedotustilaisuudessa, että kansalaisten kannalta järjestelmä ei muutu: hän menee ensin sosiaali- ja terveyskeskukseen, ja jos herää epäilys vakavasta sairaudesta, jatkoselvittely tapahtuu erikoissairaanhoidon puolella.

– Ihmiset voivat turvallisen mielin edelleen kääntyä julkisesti rahoitetun sosiaali- ja terveydenhuollon puoleen. Reformi pyrkii siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta parenee: se tehostuu ja sen laatu paranee.

Asiakkaan valinnanvapautta ja monikanavarahoituksen yksinkertaistamista selvittävä ryhmä luovutti loppuraporttinsa tiistaina perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle. Ryhmän puheenjohtaja on professori Brommels ja muut jäsenet ovat johtaja Timo Aronkytö, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja, professori Paul Lillrank ja professori Kari Reijula.

Mats Brommelsin selvitystyöryhmän loppuraportti

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä