Kuva: Seppo Haavisto
Selvityksessä läpikäydyistä laiesta, lakiehdotuksista ja määräyksistä tunnistettiin yli 40 kokonaisuutta tai vaatimusryhmää, jotka vaikuttavat asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisuihin. Näistä suuriksi muutoksiksi arvioitiin 13.

Vaaditut muutokset asiakas- ja potilastietojärjestelmiin on lähes mahdotonta toteuttaa samanaikaisesti maakunta- ja sote-uudistuksen kanssa, todetaan AKUSTI-foorumin teettämässä selvityksessä.

Selvityksen mukaan tietojärjestelmien kansallinen yhteentoimivuus on jäänyt osin epäselväksi ja tulkinnanvaraiseksi, maakunnan IT:n kehittämistä vaivaa resurssipula nykyisen toiminnan pyörittämisen viedessä valtaosan resursseista, ja nykyinen aikataulu nähdään epärealistisena.

”Järjestäjän tietojärjestelmätyökalujen toteutus on sovittava yhteisessä foorumissa, jossa sovitaan eri osapuolten vastuut ja tehtävät. Maakunnille tulisi laatia toiminnan tarpeista lähtevä arkkitehtuuri, jota noudattaen hankitaan tarvittavat uudet tietojärjestelmät”, selvityksessä todetaan.

Selvityksen johtopäätöksenä esitetään, että maakunta- ja sote-uudistuksen edellyttämien muutosten turvaamiseksi, tulisi pystyä minimoimaan muita samanaikaisesti toteutettavia pakollisia muutoksia kansallisella priorisoinnilla sekä mm. siirtymäaikojen pidentämisellä. Lisäksi tulisi välttää muutoksia uudistuksen yhteydessä väistyviin tietojärjestelmiin, esimerkiksi siirtämällä näitä toteutettavaksi tietojärjestelmien uusimisen yhteydessä.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmiin liittyvien muutosten priorisointiin liittyvä valmistelu on käynnistynyt STM:n johdolla ja työn tueksi AKUSTI-foorumi on kartoittanut maakuntien sote-tietojärjestelmävalmistelun vastuuhenkilöitä.

AKUSTIn teettämän selvityksen toteuttivat konsultit Markku Linnapuomi ja Timo Siira Salivirta ja Partners Oy:ltä.

Linkki selvityksen loppuraporttiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä