Pohjanmaan sairaalasodan jälkeen uusi roihu on syttynyt Lapissa, jossa ei haluta keskittää palveluja Rovaniemelle. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut selvityshenkilöt tutkimaan Lapin sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta. Tarkoitus on ilmeisesti rauhoittaa Meri-Lapissa eli Kemin ja Tornion seudulla alkanutta sairaalakapinaa sote-uudistuksenliepeillä.

Selvitystyön on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Se siis tapahtuu suurelta osin päällekkäin käynnissä olevan valinnanvapauslainsäädännön lausuntokierroksen kanssa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ja sen jäsenkunnat Kemi, Keminmaan, Tornio ja Tervola ovat hermostuneet oman keskussairaalansa palvelujen leikkaamisesta ja siirtämisestä Rovaniemelle.

Ne ovat perustamassa yhtiötä yksityisen sektorin kanssa ylläpitämään myös sellaisia sairaalapalveluja, jotka maakunta siirtäisi Rovaniemelle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., on pyrkinyt rauhoittamaan tilannetta ja toivonut, että yritystä ei perusteta. Kompromissina hän on tarjonnut sitä, että synnytykset voivat jatkua Länsi-Pohjassa toistaiseksi, jos kunnat pitäytyvät yhtiön perustamisesta.

Selvityshenkilöillä vahva tausta

Kuntien hallinnossa asiaa on palloteltu, mutta päättäjien kesken on sovittu, että kaikkien neljän kunnan valtuustot käsittelevät asiaa samaan aikaan ensi viikolla. Asian vaikeudesta kertoo se, että kaikissa kunnissa ei ole vielä valmista esitystä valtuustolle.

Selvityshenkilöiksi on nimetty tohtori Maija Rask ja kaupunkineuvos Hannes Manninen. Molemmat edustavat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin aluetta.

Rask, sd., on entinen kansanedustaja ja ministeri. Manninen, kesk., on Tornion entinen kaupunginjohtaja, kansanedustaja ja kuntaministeri.

Mannisen aikana luotiin Paras-hanke, jossa kunnat laitettiin tekemään yhteistyötä sote-asioissa. Sen jälkeen Manninen on ollut aktiivinen erilaisissa kuntauudistukseen liittyvissä keskusteluissa.

Keskusta on alueella vahva, ja kiista on suksi keskustalle kiusallinen. Mannisella on oletettavasti arvovaltaa alueen keskustallaisten piirissä.

Pohjaksi sote-uudistuksen etenemiselle

Selvityshenkilöiden tehtävänä on arvioida, miten Lapin sote-palvelut järjestetään parhaalla mahdollisella tavalla maakunta- ja sote-uudistuksessa. Uudistuksen valmistelu jatkuu ministeriön mukaan selvityshenkilöiden arvion pohjalta. Jatkovalmistelussa otetaan huomioon Lapin asukkaiden palvelutarpeet ja alueelliset erityispiirteet, ministeriö lupaa.

Selvityshenkilöiden on valmisteltava konkreettinen ehdotus siitä, miten erikoissairaanhoidon työnjako toteutetaan Lapin sairaaloissa. Samaan aikaan on kuitenkin auki se, missä määrinerikoissairaanhoito voi siirtyä asiakassetelien myötä muille toimijoille.

Selvityshenkilöiden onkin arvioitava erityisesti sitä, millaisia vaikutuksia mahdollisella sote-palvelujen laajamittaisella ulkoistamisella olisi maakunnan järjestämisvastuun toteutumiseen.

Yhteistyössä maakunnan kanssa

Toimeksiannon mukaan selvityksessä on tarkasteltava alueellisen yhteistyön edellytyksiä sekä työnjakoa erityisvastuualueella ja tulevalla yhteistyöalueella. Lisäksi ehdotuksessa on huomioitava, miten sosiaali- ja terveydenhuollon valmiudesta ja varautumisesta huolehditaan.

Selvityshenkilöiden työn pohjana ovat aiemmat selvitykset ja kokemukset Lapin alueelta. Selvityshenkilöt tekevät yhteistyötä Lapin muutosjohtajien ja muiden sote-toimijoiden kanssa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Loppuu Meri-lapista taksit, kun jossain yhtiössä sattuu suuronnettomuus! Pitäisköhän kaikki taksikuskit kouluttaa ensihoitajiksi ja jatkossa hyväksyä vain paarikuljetuksiin soveltuvat autot keltaisen valon alle?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*