Siun sote aloittaa laajat yt-neuvottelut: ”Milloin valtiovalta herää?”
Pohjois-Karjalan Siun soten yt-neuvottelut koskevat yli 7000:ta työntekijää.
Sosiaali- ja terveyspalveluista Pohjois-Karjalassa vastaava Siun sote aloittaa laajat yt-neuvottelut, jotka koskevat koko kuntayhtymää. Neuvottelujen piiriin kuuluu myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.
Yt-neuvottelut koskevat yli 7 000:ta työntekijää.
Siun sote ilmoittaa tiedotteessaan, että kuntayhtymän taloudellinen tilanne edellyttää noin 20 miljoonan euron pysyvien säästöjen saavuttamista ensi vuoden aikana.
Tavoitteena on löytää nopeita säästöjä ja keinoja kuntayhtymän kustannusrakenteen pysyviin muutoksiin.
– Säästötavoitteiden taustalla on erityisesti kuntasektorin talouden heikentynyt tilanne. Vaikka olemme toimineet hyvin ja tehokkaasti tähänkin saakka, tarvitsemme väistämättä uusia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi, toteaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen tiedotteessa.
Hänen mukaansa irtisanomiset tai lomautukset ovat viimeinen ratkaisu.
Kuntayhtymän alijäämäennuste on noin 14 miljoonaa euroa.
Siun soten henkilökunnalle asiasta tiedotettiin torstaina aamupäivällä.
”Milloin valtiovalta herää?”
Muun muassa Twitterin keskusteluissa uutiseen on ehditty reagoida. Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen kommentoi tuoretta uutista:
– Eilen kysyin, mitä pitää tapahtua, jotta hallitus havahtuu kuntien ongelmiin. Nyt kotimaakunnassa on sote vaikeuksissa ja aloittaa YT:t. Siun sote on jo Suomen tehokkain sote-yksikkö, joten vaikeaa on tehostaa edelleen. Kysyn, milloin herää valtiovalta?
Edellisenä iltana hän oli maalaillut tilannetta näin:
– Tässä kun taas koko päivän on masentunut kuntatalouden synkkien pilvien alla, mietin, onko Suomi oikeasti ymmärtänyt kuntien kriisin syvyyden? Kyseessä sote, varhaiskasvatus, perusopetus, lukio ja muut PERUSOIKEUDET. Mitä pitää tapahtua, jotta eduskunta tekee asialle jotain?
Hänen viestinsä herätti keskustelun, johon otti osaa muun muassa Pelastus-Karjalan pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.
– Kunnat vastaavat myös pelastustoimesta. Olen kantanut huolta, miten pelastustoimen palvelut (rahoitus / resurssit) erityisesti harva-alueella turvataan. Hallitusohjelmassa on maininta, että hallitus huolehtii koko maan kattavasta paloasemaverkostosta, mutta konkretia puuttuu.
Lisätty Twitter-keskustelu klo 14.02
Hyvänä asiana voi sanoa, että ei siis ole hoitaja pulaa. Työnantaja puhu jälleen täyttä soopaa ja muka vielä hoitajia piti saada ihan ulkomailta.
Voihan ne tietysti ilmaistyövoimana pitää
Oisko aika purkaa hallinosta turhasta pyrokratiasta näin säästöjä.
Takavuosina Juuka oli yksi harvoista velattomista kunnista ja sen käyttötalous oli ylijäämäinen. Nyt se on velkaantunut, velanotto kasvaa edelleen ja sillä on tulopohjallaan vaikeuksia selvitä niistä kuntalaisten perusoikeuksista, joiden perään kunnanjohtaja Hirvonen kyselee valtiovallan apua. Suuri osa selviytymisongelmista on kuitenkin kunnan itsensä aiheuttamia ja kuntien itsensä hallitseman siun soten maksuosuus on kehityksen näin jatkuessa viimeinen niitti kunnan itsenäisyydelle. Jollei kunnan itsensä päätettävissä olevat asiat ole hallinnassa, valtiovallan toimenpitein ongelmaa ei voida ratkaista. Sama koskee myös siun soten toimintaa, mainostetusta tehokkuudestaan huolimatta sen kulurakenne ylittää saatavilla olevat tulot. Siinä suhteessa toiminta on tehotonta ja vaatii sopeutusta. Se on päättäjien ja kuntien vastuulla, kenenkäs muun.