Siun sote palkkasi kymmeniä nuoria lastenhoitoavuksi henkilöstölleen
Arkistokuva: Seppo Haavisto
Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote on testannut kesätyöllistämisen hyödyntämistä henkilökunnan työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiseksi: Kuntayhtymän paristasadasta kesätyöntekijästä noin neljäsosa palkattiin lastenhoitoavuksi henkilökunnalle.
Taustalla on työvuorosuunnittelun problematiikka ja pyrkimys helpottaa henkilökunnan arkea pienten koululaisten lomien aikana, kertoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.
– Onhan se hankala yhtälö työnantajallekin. Meillä täytyy kuitenkin aina olla paikalla riittävästi myös vakituista ja kokenutta henkilökuntaa, Bjerregård-Madsen sanoo tiedotteessa.
Siun sote palkkaa vuosittain kaksisataa 17–18-vuotiasta nuorta kesätöihin. Kesätyöt ovat aiempina vuosina olleet avustavia tehtäviä pääasiassa ikäihmisten ja kehitysvammaisten palveluissa. Tänä vuonna kesätyöntekijöitä haettiin myös lastenhoitotehtäviin Siun soten henkilökunnan koteihin. Kiinnostusta oli sekä henkilökunnalla että nuorilla.
– Kesätöitä haki yli 500 nuorta, joista 200 oli kiinnostunut ensisijaisesti lastenhoitotehtävistä. Kaiken kaikkiaan palkkasimme 56 nuorta lastenhoitajiksi. Henkilökunnalla oli kiinnostusta enemmänkin, mutta esimerkiksi matkojen takia ei kaikille saatu järjestymään kesätyöntekijää kotiin, kertoo työvoimakoordinaattori Anne Tuovinen Siun soten rekrytointipalveluista.
Lastenhoitoavuksi palkatuista nuorista kolmannes opiskelee sote-alalle. Lastenhoitajina työskentelevien nuorten valinta tehtiin yhteistyössä koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa. Muutaman opiskelijan kanssa on saatu tehtyä myös joustava oppisopimus, jolloin myös opinnot etenevät kesätöiden aikana.
Kesätyöntekijää pystyivät hakemaan Siun soten työntekijät, joilla on alakoulun ensimmäisillä luokilla olevia, 7–9-vuotiaita lapsia. Siun sote työnantajana maksaa nuorten palkan ja huolehtii työntekijöiden vakuuttamisesta sekä muista työnantajavelvoitteista. Lastenhoidon pelisäännöistä, esimerkiksi ruuan laittamisesta ja liikkumisesta kodin pihapiirin ulkopuolella, taas on sovittu erikseen perheen vanhempien ja kesänuoren tekemällä yhteisellä sopimuksella.
– Kyllähän tässä jouduttiin vähän erilaisia asioita pohtimaan kuin tavallisesti kesätyöntekijöitä palkatessa. Näyttää siltä, että sujuvat käytännöt on löydetty. Henkilöstöltä on tullut paljon kiitosta kesätyöntekijämahdollisuudesta, ja myös nuoret ovat tykänneet, kertoo Tuovinen.
Henkilöstöjohtaja Bjerregård Madsen uskoo, että lastenhoitokesätöitä on Siun sotessa tarjolla jatkossakin.
– Päätöksiä ei toki ensi vuodesta ole vielä tehty, mutta näyttää siltä että kesätyöntekijöistä ovat hyötyneet sekä työntekijät että työnantaja. Työvuorosuunnittelun ongelmana on ollut vuosilomien kasautuminen esimerkiksi elokuun ensimmäisille viikoille ennen koulujen alkua. Kesätyöntekijäjärjestelyllä on omalta osaltaan saatu helpotettua lomasuunnittelua, ja sellaisia järjestelyjä tarvitsemme lisää.